Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kite är redo att ta över världen

/
  • Kite består av Christian Berg och Nicklas Stenemo. När de blir jämförda är det med The Knife, men helst slipper Nicklas sånt.   – Det är aldrig särskilt jättekul att höra att man låter som nån annan.

I april släpptes elektroniska popduon Kites sjätte ep. De ligger på ett utpräglat synthbolag, men på spelningarna är det till större delen en indiepop-publik som kommer. I kväll fredag spelar de i Gasklockan i Gävle.

Annons

Kites sångare Nicklas Stenemo nås på telefon med en småländskan från uppväxten som är fortsatt intakt. Han är känd som basist i Melody Club, tidigare frontman i avsomnade The Mo och har även hoppat in i The Ark. Med alla nämnda grupper har han spelat live i Gävle, minst sex gånger totalt som han kan minnas. Som exempelvis Slick City med Melody Club och "något indierockställe" för längesen.

– Det har varit på små klubbar med bra tryck, säger Nicklas.

Gävle blir sjätte stoppet av nio Sverigespelningar med avslutning på Peace & Love i sommar.

– Vi har precis blivit varma i kläderna. Jag hade gärna haft fler datum på turnén. Ultimata turnén är torsdag till lördag i sex veckor. 18 spelningar alltså. Sen kan man pausa lite.

Nicklas berättar om produktionen.

– Vi hyr ingenting, så det är inte svindyrt, men ganska ambitiöst med projektioner och laserkatter. En kompis kommer på roliga idéer till vår show.

Nicklas sköter förutom sången synthar precis som bandkollegan Christian Berg. De jobbar med analoga maskiner, i synnerhet Roland JX8P på scen. Christian har sju synthar med sig och Nicklas tre.

– Det blir mycket skrot på scenen.

Kite släppte i april sin sjätte ep "VI". De har arbetat uteslutande med ep-konceptet. Album och singlar lämnar de därhän.

– Vi har blivit bättre på att producera och fått ett mörkare sound, säger Nicklas om senaste given.

Kite är signade till skivbolaget Progress Productions vars nisch är synthmusik. Det var också i synthscenen Kite hade sin huvudsakliga publik den första tiden efter starten 2008.

– På de första spelningarna var det mycket synthare med gasmasker och så. Men redan då föll vi lite utanför de ramarna. Vi föredrar att kallas elektronisk indiepop.

Kites musik är uteslutande elektronisk, men har en helt annan struktur än det som de som kallar sig synthare lyssnar på. Antagligen har det att göra med Nicklas bakgrund som rockmusiker. Under barndomen var han hårdrockare. Han skriver även låtar åt hajpade Nicole Sabouné - en utpräglad rockartist. All heder åt synth, bas och trumma, men låtskrivandet ser annorlunda ut för Kite.

I 22-årsåldern snöade Nicklas in på filmmusik som Ennio Morricone och tänkte att han skulle göra den prylen. Kanske hade det kunnat vara Nicklas som tagit Moto Boys roll som kompositör under Faust i Gasklockan? Det filmiska lever dock kvar som en färgklick på palletten till vad Nicklas gör med Kite.

– Det filmiska satte nog mycket prägel på mig. När musik är bildig är den som bäst, tycker jag.

Sju år har gått sedan starten och Sverige ligger för Kites fötter. I Kina har de spelat sex gånger, men det var ett svårt land "utan en fungerande indievärld". I höst väntar en festivalspelning i Tyskland.

– Det är dags att ta ett steg ut i världen nu. Vi har ingen önskan att bli större än vad vi är i Sverige nu.

Annons