Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klas Toresson

/

Annons

Saxofonisten Klas Toresson är en framtidsman. Uppvuxen i Sandviken, student på jazzgymnasiet i Gävle. Därefter tog Kungliga Musikhögskolan i Stockholm vid. Klas är redan en homogen rörblåsare där hans breda musikalitet kan placera honom vitt skilda sammanhang.

Från den äldre swingskolan med i storbandsmusik i 40-talsstuk och i betydligt modernare former i mindre konstellationer. Han är också knuten till Jonas Knutssons folkmusikinriktade band Horn Please. Här brukar han egna (?) kompositioner i ett välsnidat nutida idiom.

En klar mognad märks i hans spel – fritt från clichéer och spektakulära ytligheter. Den klara raka tonen strålar av en auktoritet som inte har några alltför påtagliga förebilder.

Att Klas väntat så pass länge på att göra sin skivdebut i eget namn vittnar också om en konstnärlig medvetenhet. Detta i en tid då unga musiker rusar till en skivstudio så fort de lämnat en utbildningsplats. Det Klas presterar tål att återkomma till lång tid framöver.

Hans pianist Adam Forkelid är ett av de senaste årens stora fynd. Basisten Per-Ola Landin, även han har gått på jazzgymnasiet i Gävle, samt trumslagaren Gustav Nahlin ska även de berömmas för sina fullödiga insatser. I ”Hastings On Hudson” får gruppen ett nytt sound genom harmonica-spelaren Mats Öberg.

Skivans grafiska utformning ska också saluteras. Snyggt!

GÖRAN OLSON

Mer läsning

Annons