Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klubbspelning – då tänker jag på Lättings

Se där – In Flames sålde ut sin ”klubbspelning” i Gävle på bara en timme. Imponerande. Och det blir än mer imponerande av att den ”lilla klubben” egentligen inte är så satans liten.

Annons

När jag tänker på klubbspelningar tänker jag alltid på Lättings. För dig som inte är född på sten- åldern och därmed bommade chansen att uppleva någon av konserterna på Lättings och Cafè Q kan jag avslöja att det var ett helt suveränt spelställe. Granne med brandkåren. Ruffig stämning. Och med ett tak som var så lågt att Dennis Lyxzén slog skallen i takbjälkarna så fort han tog ett krumsprång upp i luften, under någon av de brutala rysarspelningarna som Refused gjorde där.

Sen mina första klubbspelningar på Café Q har jag varit på både större och mindre klubbar. På bättre och sämre klubbar. Men det är ändå Lättings, eller Café Q som det kallades för då det arrangerades all ages-spelningar, som har blivit min mentala bild av hur en konsertklubb ser ut. Därför tycker jag det känns jävligt skumt när In Flames vårturné paketeras och säljs som en klubbturné.

Jag var med när vi försökte övertala The Hives att göra en exklusiv spelning i Hultsfred. Inte på festivalen, utan i konserthallen. Tanken var att dom skulle göra en lite mindre och intimare spelning innan deras världsturné drog igång. Lite som ett skarpt produktionsrep inför betalande publik. Vi plockade fram klubbegreppet när vi försökte sälja in det till bandets agent: Är du säker på att The Hives inte vill göra ett litet klubbgig innan turnén drar igång?

Så jävla klubbigt var det egentligen inte. I alla fall inte i verkligheten. En konserthall som sväljer 1 300 pers i en by med lite drygt 5 000 invånare. Det är ingen klubb. Det är snarare proportionerligt jämförbart med att fylla upp varenda kvadratmillimeter av Stortorget. Och så jävla klubbigt blev det inte heller. Agenten tackade nej. The Hives skulle inte göra några klubbspelningar.

Om man kollar lite närmare på In Flames kommande klubbturné ser man en del intressanta grejer. I Åre spelar dom på TV4 Sport Arena. Kapacitet? 3 000 personer. Och i Piteå blir det Norrmalmia. Storlek? Si-så-där 1 800 skallar. Maxim i Gävle då? Något mindre, men fortfarande med en maxkapacitet på 750 personer.

Visst, heter man In Flames och är van vid att spela på arenor och i hockeyhallar kan Maxim säkert kännas som en intim liten klubb. Men för dom flesta band – dom som aldrig blir större än att dom får åka på just klubbturnéer – är Maxim en skitstor konserthall.

Nu är det i och för sig bra att man valde att kalla In Flames vårplaner för en klubbturné. Konserthallsturné låter inte direkt översexigt. Och i In Flames värld känns det nog verkligen som att dom ska besöka landets främsta klubbar. Men för oss som är uppvuxna med vardagsrumsstora klubbar, där indiebasister tvingats stå i publiken för att trummisens golvpuka tagit upp sextio procent av scenytan, känns In Flames-klubbarna som lyxiga palats med superakustik.

Fast oavsett vad man kallar det – In Flames på Maxim lär bli en av nästa års bästa spelningar i Gävle.

Så jävla klubbigt var det egentligen inte. I alla fall inte i verkligheten.

Mer läsning

Annons