Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungar som lirar så det gungar

/
  • Kungar för en kväll. Petter och Ison & Fille rappar på svenska, med texter som knäcker. Foto: Therés Björk

Efter en mer än tioårig vänskap ger de sig för första gången ut på turné tillsammans.

Annons

Petter behövde ingen närmare presentation redan innan ”Så mycket bättre”. Så mycket mindre behöver han det nu.

Om inte hiphopen, precis som hårdrocken, kunde vara folklig förr så kan den det nu. I likhet med Petter rappar Ison & Fille på svenska, med texter som knäcker.

Ison från USA och Felipe från Chile möttes på en basketklubb i Bredäng och började karriären på en ungdomsgård i Skärholmen. På senaste P3 Guld vann de årets hiphop-akt. Sverigeturnén de nu gett sig ut på kallar de ”I kväll är vi kungar”.

Det är trångt och det är svettigt. Graderna stiger ytterligare när trion tillsammans med Taro och Sleepy övertar scenen. Publiken är stor, vild och på ett sjuhelsikes bra humör. Uppmaningen om att slänga händerna i taket är minst sagt överflödig. Byxorna må sitta löst men trion är tightare än ett par slimmade stuprörsjeans.

Inte bara jag blir glad över klassiker som ”Mikrofonkåt” och ”Vinden har vänt”. Petters kända låtar smälter ihop med Ison & Filles. Det ger en känsla av att ha varit en trio från allra första början. Rutinen i ryggraden märks redan vid första orden: ”Vi har gjort det här så himla länge, det bästa är när det kommer så här mycket folk”.

Jag vet inte vilka som har roligast, publiken eller killarna på scenen. Men en sak är säker, Elvis får kliva åt sidan ett slag, för denna kväll är det just detta gäng som är kungar på Heartbreak Hotel.

Therés Björk

Mer läsning

Annons