Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkorummet har blivit ny konsertscen

/

Det var av ren nyfikenhet på lokalen som undertecknad stegade in i före detta Pingstkyrkan på Södermalmstorg, den läckra funkisbyggnaden från 1963, som nu heter Söders Källa och innefattar träningslokal, yogautrymme och konferens- och konserthall.

Annons

Pingstförsamlingen har haft kyrka på platsen sedan 1924.

Nyfikenhet – och hällregn om jag ska vara sanningsenlig. Det var första advent, med allt vad det innebär av konsumism, andlighet och samvaro. På Söders Källa var det i alla fall julkonsert och det med inga mindre än Jerry Lee Lewis syster Linda Gail Lewis, hon som gjorde albumet ”You Win Again” med Van Morrison (2000) – och Billy Bremner, gitarristen från Rockpile som lirat med de flesta, från Paul McCartney till Mikael Finell! Övriga i bandet: sångerskan Annie-Marie Dolan, dotter till Linda Gail, Sunshine på bas och steel guitar och bakom ett lysande gult trumset Rolf Jansson.

Det visade sig att det blev en sån där oförglömlig musikkväll, där bandet inledde lite trevande. Lokalen är stor, men vi var knappt fyrtio i publiken och det tog en stund innan bandet hittade tilltalet. Efter några vassa boggielåtar följde ”Stilla natt” och efter den låten är såväl publik som band på plats och Linda Gail Lewis snack mellan låtarna fick oss att förstå att här får vi rockhistoria från en som varit med om inte från start, så nästan.

Två timmar av rock’n’roll, country, traditionella julsånger och berättelser ur musikhistorien, som avslutades med att det fyrtiotal lyckliga i publiken stod upp och skänkte bandet möjlighet att göra några extranummer, vilket de gjorde.

Söders Källa? Helt klart ett ställe som kommer att låta höra av sig. Det gamla kyrkorummet är nu en konsert- och föreläsningslokal som kan bli plats för musik av många slag.

Bengt Söderhäll

Mer läsning

Annons