Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laleh hämtade nya krafter i Norrland

/
 • Laleh är tillbaka med en ny skiva. ”Jag har varit mycket i Norrland för att komma bort från storstaden. Man får frid så att man kan skriva, lugn och ro. Bjuröklubb är           ett naturreservat där jag har varit mycket”, säger Laleh. Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

Annons

Med inspiration från Västerbotten och influenser från symfoniorkestrar.

Efter två års tystnad är Laleh tillbaka med ännu en egenproducerad skiva.

– Det känns som jag har genomskådat det här med framgång, säger hon.

Debutskivan ”Laleh” slog igenom med dunder och brak 2005. Genombrottet följdes upp av ett intensivt turnerande och ytterligare en platta. Sedan dess har Laleh arbetat i det tysta.

– Jag har varit mycket i Norrland för att komma bort från storstaden. Man får frid så att man kan skriva, lugn och ro. Bjuröklubb är ett naturreservat där jag har varit mycket, säger Laleh.

Resultatet, sångerskans tredje platta ”Me and Simon”.

– Det har fått ta sin tid. Jag har varit väldigt petig med produktionen.

Precis som med den kommande turnén. Laleh har själv valt lokalerna hon kommer uppträda i. Dessutom har hon handplockat musikerna till sitt band.

– Jag har fått lyssna mig fram. Det kommer inte att stå någon på scenen som är där för att han ser fräck ut.

Laleh har varit i kontakt med skivbolag sedan tonåren, men magkänslan sade åt henne att vänta med att bli artist. När debutskivan lanserades hade sångerskan hunnit fylla 22 år. Sedan dess har det gått ytterligare fyra år.

– Jag tror att jag har blivit lite friare. Det känns som jag har genomskådat det här med framgång. Jag känner att jag kan styra saker mycket mer åt de håll jag vill.

Men trots den nya skivan kommer Laleh att försöka hålla sig undan offentlighetens ljus. Så räkna inte med att se henne i program som ”Let’s Dance”.

– Jag bevarar mig själv på det sättet. Jag gör intervjuer och turnéer, det är allt. Jag kommer inte att hamna på mingelbilder.

Stråkar och symfoniorkestrar har inspirerat den nya skivan. Efter samarbetet med Londons symfoniorkester i låten ”Snö” till filmen ”Arn” har sångerskan börjat arbeta med nya ljudbilder.

– Det var underbart att arbeta med Londons symfoniorkester. Då fick jag upp ögonen för att jag skulle kunna göra låtar med tvärflöjt, stråkar och klarinett.

Laleh säger att hon kan tänka sig att göra ännu mer filmmusik.

– Men jag måste få ha den friheten jag hade till ”Arn”. Jag måste alltid få vara fri när det handlar om musiken. Det går inte annars.

Friheten i skapandet av musik är något Laleh återkommer till under intervjun.

– Jag producerar gärna själv, det handlar inte om att jag tror att det blir bättre av det, utan det handlar om att jag får vara i fred. För en gångs skull gör man någonting för sin egen skull. Utan att någon flåsar en i nacken.

Det är producerandet i sig som gör att Laleh arbetar som musiker. Texterna och poesin gör mödan värd.

– Jag vill ju jobba. Vad ska man göra annars? Ska jag bara gå in och sjunga en sång? Vad ska jag göra sen? Jag vill vara med och skapa allting.

– Jag respekterar att många jobbar så, alla är vi olika, men jag hade inte stått ut med det. För så kul är det inte att vara artist. Det är verkligen så överskattat.

”Jag producerar gärna själv, det handlar inte om att jag tror att det blir bättre av det, utan det handlar om att jag får vara i fred”

Camilla Sundell/TT Spektra

Mer läsning

Annons