Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lasse Stefanz sitter säkert på tronen

/
  • Vid en spelning på Sommarlust i Kristianstad på 70-talet tog S-en slut på skylten och park­chefen satte i stället dit ett z. Stefans blev Stefanz och sedan dess är det vanligt bland dansband att byta ut s mot z i bandnamnen.
  • Ett ungt Lasse Stefanz på deras allra första spelning. Redan då hade de siktet inställt på att bli Sveriges största band. Nu, 45 år senare, är de på toppen av sin karriär. Orkestern har framträtt cirka 4 967 gånger, kört 213 625 mil på turné och spelat in 509 låtar.

De har avverkat tio turnébussar, 16 platinaskivor och 181 scenkostymer. I dag är Lasse Stefanz ohotade kungar i dansbands-Sverige.

Annons

I biografin ”Gammal kärlek rostar aldrig” berättar dansbandsexperten Thomas Deutgen om en resa som präglats av glädje, men också av tristess, scenskräck och pengahybris.

Det är 1967 och en orkester repar i ett hönshus i Gärds Köpinge utanför Kristianstad. De är knappt tonåringar men har redan sitt mål klart för sig: de ska bli störst i Sverige. 45 år senare är Lasse Stefanz på toppen av sin karriär.

– Lasse Stefanz har seglat upp de senaste åtta åren som Sveriges största band. I dag är de större än någonsin, säger Thomas Deutgen, känd från ”P 4 Dans” och ”Dansbandskampen”.

I boken ”Gammal kärlek rostar aldrig” berättar han om glansdagar och svensktoppsrekord, men också om vad som händer när en låtskrivare tjänar mer pengar än vad han kan hantera, hur en frontfigur kan lida av lätt scenskräck och om avhopp som grundats i sjukdom och tristess.

Tillsammans med fotografen Lina Haskel har han följt bandet i turnébussen och på folkparkscenerna och träffat några av Sveriges mest hängivna fans.

Är det sant att dansband i själva verket lever rockstjärneliv?

– De har haft massa partaj, men till skillnad från ”vanliga” rockstjärnor så spelar de i fyra timmar och reser vidare direkt. Då blir det inte mycket tid för fest.

Så det bjuds inte på några snaskiga turnédetaljer?

– Nej, det är mest Sudoku och läsglasögon.

FOTNOT: Tisdagen den 17 juli kommer Lasse Stefanz till Ön i Hedesunda – för 20:e gången!

Mer läsning

Annons