Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magi är bara förnamnet!

/
  • Evigt ung. Ja, Paul McCartney visade inga tecken på ålderskrämpor när han spelade inför ett utsålt Globen.Foto: Scanpix

Yes Sir, he can boogie! Fort­farande. Nej, han sjöng inte ”When I’m Sixty-Four”, inte ens ”When I’m Sixty-Nine”.

Annons

Men väl massvis med andra kanonlåtar, varav en del som han grävt fram på djupet av sin fantastiska skattkista.

Sir Paul tog ett fullsatt genast med på en ”Magical Mystery Tour” och för en nörd som älskat Beatles sedan tidiga ungdomsår och därefter i evig tid var det en högtidsstund som knappast kan överträffas. Han är på väg mot de modiga 70 men nästan oförskämt fräsch, vital och älskar verkligen att stå på scenen med sitt tighta upphottade favoritband.

För Radion Vinyls lyssnare berättade han inför konserten att han går på gym ibland, rider hästar och lever tämligen sunt som nygift med sin 18 år yngre Nancy Shevell. Sånt gör ju sitt till också, liksom kärleken till musiken.

Paul sa att han alltid haft en speciell känsla för Sverige och bär på många fina minnen sen Beatles första utlandsturné här för snart 50 år sen. Några av de tidiga låtarna finns också med i hans låtlista på ”On The Run Tour”. Den startade på klassiska Yankee Stadium i New York i juli och som avrundas i Moskva (i morgon, och gissa om han tänker spela ”Back In The USSR”), Manchester och Liverpool måndag respektive tisdag i nästa vecka.

Därefter ska han fira jul i kretsen av sin stora familj, hustrun, fem barn och en åtta barnbarn. Jesse Wallin på Radio Vinyl frågade vilka som är hans favoriter bland alla julsånger och svaret var inte särskilt okonventionellt: ”Nat King Cole, Bing Crosby och Paul McCartney (!) med A Wonderful Christmas Time”.

Närmare 40 låtar bjöd han på under sin generösa show på två timmar och 45 minuter. Jag hade suttit kvar och njutit hela natten om så vore.

De flesta sångerna är bra på olika sätt men jag tackade särskilt för ”The Night Before”, ”Maybe I’m Amazed” (Per Gessles favorit – också), ”Blackbird”, ”Eleanor Rigby (vars grav jag besökt intill den kyrka som John och Paul möttes första gången i en gosskör), ”A Day In The Life” (Beatles nr 1) och den explosiva ”Live And Let Die” där pyrotekniken släpptes loss på bästa Eje Berglund-manér.

Jodå, Paul hyllade även sina framlidna kompisar George Harrison och John Lennon genom att sjunga ”Something” respektive egenkomponerade ”Here Today”. Känsliga avdelningar i konserten. Publikens ögon var inte alldeles torra dessa stunder.

Undrar om detta var sista chansen att se Sir Paul live på en svensk scen. Hoppas verkligen inte det.

Mer läsning

Annons