Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus & Moon Ray Quintet lyfte Bangen

/
  • Sångaren Magnus Carlsson med Moon Ray Quintet i ryggen bjöd på en konsert som inte enbart den yngre delen av publiken gav ett stort bifall.

Annons

Sandviken Big Band är ett givet inslag på ortens egen jazzfestival. Tillsammans med sångerskan Deborah Brown svarade de för fredagens öppningskonsert under Åke Björänges ledarskap.

Bandet är verkligen vältrimmat vilket märktes speciellt i de avancerade nummer som presenterades vid sidan av sånginslagen.

Flera av orkesterns solister släpptes också fram som trumpetaren Joachim Tromark och Magnus Mellberg, saxofonisterna Adam Dahlberg, Patrik Engelbert och Patrik Lundstedt, trombonisten Per Haglind, pianisten Eldar Levgran och gitarristen Göran Berencreutz ska rosas. Samma med trumslagaren Rolf Andersson och elbasisten Rasmus Diamant.

Deborah framförde bland annat pärlor från den amerikanska sångboken som The Song Is You och Always jazzoriginal som Donna Lee och In A Mellow Tone.

Hon är tekniskt mycket skicklig och fångade snabbt in sin publik. När hon övergår till ordlös sång, scat song, upplevde jag henne som manierad. Det är i de lugnare numren hon har sin styrka och värme. Min reservation till trots var inte publiken på samma linje. Ljudteamet ska som i alla tidigare belönas för sitt arbete. Bangen har alltid haft rykte om sig att servera landets bästa jazzsound. Stor honnör för Surtes och Owes jobb.

Sångaren Magnus Carlsson från Weeping Willows var för många dagens konfekt att suga på.

Sveriges vackraste röst anser många att den avspände Magnus förfogar över. Och bra var han, rentutav glänsande.

Med Moon Ray Quintet i ryggen bjöd han på en konsert som inte enbart den yngre delen av publiken gav ett stort bifall. Publiksiffran var glädjande nog betydligt större än gårdagens.

Magnus är en personlig sångare som mycket övertygande tolkade melodier som Nina Simons Feeling Good, den för kvällen skräddarsydda Rain och Nick Caves Love Letter.

Gruppens ordinarie trumpetare Göran Kajfes ersattes för kvällen av hemmasonen Nils Janson.

I dag tillhör Nils toppskiktet i den svenska trumpetligan. Han visar personlighet och seriös attityd i sitt värv. Det är där man skiljer agnarna från vetet.

Per Ruskträsk Johansson är en annan personlighet som alltid berör oavsett om han spelar altsax eller basklarinett. Som kuriosa skall nämnas att hans begynnande storhet visades redan vid ett av Bangens första år. Då var han en mycket ung medlem av Monday Night Big Band från Malmö.

Det som är roligt och medryckande med den här kopplingen är energin och den musikaliska öppenhet som råder även om det inte är jazz alla gånger. Med Magnus närvaro är det ett vinnande koncept som tål att upprepas.

Förresten, missa inte Magnus konsert med plantskolan Gävleborgs Ungdoms Big Band, GUBB, på lördag. Då kommer även det prisbelönta unga bandet Agnas Brothers att vara på plats.

Här säkras den svenska jazzens återväxt, var så säkra. Stor succé gjorde de i år på Gävle JazzClubs trettondagsjazz.

Peter Asplund & Martin Sjöstedt Dektette hann jag inte höra på grund av tidsnöd. Hoppas innerligt att P2 Jazzen gör en repris på konserten som var en hyllning till sångaren Mel Tormé och hans samarbete med mästararrangören Marty Paich.

Göran Olson

Mer läsning

Annons