Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnus Uggla vill sluta att provocera

/
  • Ändrar stil. Magnus Uggla ville gå ifrån sin vanliga formel, och inte göra ännu en ”Uggla-skiva”. ”Det finns ju spår av mig själv i allting som jag gör, men inte så personligt som jag gjort på den här skivan” säger han.

Efter mer än 30 år som provokatör ville Magnus Uggla återuppfinna sig själv. Nya skivan ”Innan filmen tagit slut”, som släpps i dag, visar en personligare sida av artisten med håret, pilotbrillorna och refrängerna.

Annons

Ända från 70-talet fram till 2000-talet var Magnus Uggla så gott som synonym med spydiga samtidsanalyser och allsångsrefränger. Låtar som ”IQ” och ”Kung för en dag” gjorde honom till en popikon, samtidigt som han fick många belackare.

Nu är det 2011. Förra skivan ”Pärlor åt svinen” fick kritiker att skriva om provokationer som inte längre bet. 57-årige Uggla ville prova något annat. På nya skivan är det en mer personlig artist som kliver fram.

– Jag kände att jag ville komma bort från underhållningsfacket och revyscenen, och få ett annat tilltal. Det skulle inte i första hand låta som en typisk – om du ursäktar uttrycket – Uggla-skiva, säger han.

För tredje gången har han gått in i studion med producenten Peter Kvint, som rattat singlar som ”Nitar och läder” och ”Vi ska till VM”.

– Den här gången har det varit svårare att hålla fingrarna borta och inte göra så många pålägg och synthar. Vi kämpat för att hålla oss borta från sånt som höjer hitvärdet, förklarar Uggla.

Texterna på skivan handlar också mjukare saker som att kombinera familjeliv med artisteri.

– Ska man göra elaka texter måste man vara riktigt kontroversiell, och det är inte så enkelt att vara idag som för 15 år sedan. När jag släppte ”Jag mår illa” 1989 blev det ett jävla liv. Skulle jag släppa den nu skulle nog ingen lyfta på ögonbrynen, säger han.

På nya låten ”Bara jag får komma hemifrån” sjunger Uggla om hur gärna han vill ut på turné. Ändå gör han bara två spelningar i samband med skivsläppet.

– Ja, det är ju väldigt dubbelt. Att ge ut en skiva utan att åka på turné, det är ju idioti. Så egentligen borde jag inte gett ut nån skiva utan väntat. Men då har jag tjatat in mig på två spelningar, säger han och ler snett.

Magnus Uggla fortsätter också att höras i radioprogrammet ”Uggla i P 4” tillsammans med Emma Wiklund, och i vinter är det premiär för programmet ”The Voice” i TV 4, där Uggla ska coacha sångtalanger tillsammans med Carola, Petter och Ola Salo.

Mer läsning

Annons