Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Makalös musikkväll

/
  • The Real Group. Gruppen som givit begreppet a cappella ett ansikte, eller rättare sagt fem ansikten.

Annons

En stor grupp kom till ett litet samhälle och ljuv musik uppstod. Kerstin Ryhed-Lundin, Katarina Henryson, Anders Edenroth, Morten Vinther och Anders Jalkéus, heter dom som steg upp på scenen eller varför inte säga The Real Group.

Gruppen, som funnits i 28 år och använder rösten som enda instrument, besökte Rio Bio i Skutskär då ”Musik i Uppland” snurrade vidare.

Man kan gott säga att dessa fem eminenta musiker har gett begreppet a cappella ett ansikte. Med rösten som enda instrument skapar The Real Group ett eget musikaliskt uttryck och rör sig lekfullt mellan vitt skilda musikaliska stilar som jazz, pop och svensk körmusik.

Uttrycket i kombination med unik perfektion, talang och personlighet som gruppen visade upp under drygt två timmar har resulterat i ett artisteri som efterfrågas världen över, vilket vi alla i publiken snabbt blev övertygade om.

En konsert i världsklass i sin genré. Ingen gör det bättre, ingen gör det mer proffsigt och avspänt och ingen i dag levande artist har lockat så många till biosalongen, cirka 120 stycken, sen ”Snövit och de sju dvärgarna” spelades. Detta enligt Sören Sandström i Skutskärs Musikkår som tackade gruppen efter konserten.

Vi fick alltifrån ett Count Basie-medley till kulning och Birger Sjöberg till livs. Publiken fick också möjlighetan att önska en låt och ett tempo vilket resulterade i ”Underbart är kort” i sambatakt. Tio sekunders betänketid och uppgiften var löst på ett fantastiskt sätt vilket verkligen visade vilken musikalitet gruppen besitter.

Underligt nog saknade man under hela konserten inte ett komp med exempelvis bas och trummor. Nej, det klarade Anders Jalkéus med sin basröst av på ett utmärkt sätt där också en perfekt ljudanläggning gjorde det hela än mer rättvisa.

Avslutningsvis, med hela salongen förenad i taktfasta applåder, kom naturligtvis extranumren där Anders Jalkéus som professorn i ”Den makalösa manicken” av Mikael B. Tretow lockade fram många goda skratt. Bara att böja på huvudet, av med hatten och tacka The Real Group för denna kväll.

Ingen gör det bättre än ni, hoppas ni orkar ytterligare 28 år.

Brassextetten Pontonjärerna, som ingår i den medarrangerande Skutskärs Musikkår, underhöll publiken med härlig brassmusik innan konserten började. Övriga arrangörer denna kväll var Älvkarleby kommun och Musik i Uppland.

Larsgöran Svensson

Mer läsning

Annons