Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mäktig stjärnglans på Way Out West

/

Årets Way Out West-festival bjöd på många uppskattade stjärnbesök och strålande väder. Men också på de gamla vanliga problemen.

Annons

Legendarerna Prince, Kanye West och Pulp samsades på programmet till helgens Way Out West. När de stod på den stora Flamingoscenen i göteborgska Slottsskogen verkade det som att nästan alla festivalens cirka 32 000 besökare var där.

Då Prince hade imponerat på publiken med megahits som ”Purple Rain” och en riktigt pampig scenshow med dans, lila konfetti och gästspel från Kanye West, var många överens om att de redan på fredagen hade bevittnat festivalens höjdpunkt. Vart man än gick, hördes lovorden.

Pulps brittiska indiepop med en spasmisk Jarvis Cocker i spetsen var också populär. När britterna avslutade spelningen med klassikern ”Common People” kunde Way Out West-besökarna inte stå still. Men det var förstås inte lika mäktigt som Prince.

När lördagen började lida mot sitt slut, gjorde Kanye West storslagen entré i en skylift intill scenen. Han bjöd på en ösig show med gnistregn, en hel hög proffsdansare och en energisk uppvisning av sin kända låtkatalog. Vissa älskade det – andra avskydde det.

Enligt arrangören Ola Broquist på Luger, var festivalens stora höjdpunkt en annan:

– Jag såg Off på Brewhouse. Det var sinnessjukt bra, och den enda klubben som inte var smockfull.

Årets stora publiköverraskning stod Edward Sharpe and the Magnetic Zeros för, när de inledde musikfredagen i Slottsskogen. Trots att klockan var ett på dagen - vilket är att betrakta som morgontid på festival – var det helt fullt framför tiomannabandet, som spelade sin Youtube-hit ”Home” för första gången på svensk mark.

Mycket publik är ett gott betyg, men just på Way Out West är det också ett ständigt problem. Precis som tidigare år, gick en stor del av konsertbesökarnas tid åt till att köa – främst utanför klubbar och kyrkor. Många kom inte ens in på den konsert de ville se. Ola Broquist är mycket medveten om problemet:

– Det var som vanligt jättemånga människor som hade jättekul på klubbarna, och jag kan bara säga att vårt mål är att ännu fler ska kunna ha det nästa år. Exakt hur det ska gå till har vi inte bestämt.

I skrivande stund börjar planeringen för nästa års Way Out West. Om det toppar årets stjärnglans återstår att se.

Rebecka Ljung/TT Spektra

Mer läsning

Annons