Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mauro Scocco blickar bakåt

/
  • ”Jag skrev de bästa låtar jag kunde utan att tänka i konceptform”, förklarar Mauro Scocco.

Fyra år efter förra plattan släpper Mauro Scocco nya skivan ”Musik för nyskilda”. Åren som gått har färgat musiken.

Annons

– När man har haft kompisar som dött eller blivit alkisar ser man inte på livet på samma sätt som när man var ung och oskyldig, säger han.

Han skriver samma fyra låtar om och om igen och vill få gåshud av resultatet.

I två år har Mauro Scocco jobbat med sitt tionde soloalbum som släpps inom kort. Till skillnad från senaste skivan ”Ljudet av tiden som går” är ”Musik för nyskilda” mer ojämn i sin stil.

– Förra skivan var mer lågmäld. Den här har inget koncept alls och är väldigt spretig stilistiskt sett, säger han.

Många av låtarna andas nostalgi, brustna relationer och tiden som flytt.

– Det är nog en åldersgrej. Det här med att se tillbaka på det som varit. När man är ung är man självsäker och kaxig, att saker inte ska gå som man vill finns inte. Nu har man ett kvitto på att det inte alltid blir bra, säger han.

Titeln på albumet – ”Musik för nyskilda” – har fått folk att tro att Mauro har skiljt sig.

– Jag är inte ens gift. En vän till mig jobbar i en skivbutik, och han berättade att en viss typ av kunder, oftast kvinnor i 30-40-årsåldern brukar vilja ha en viss typ av musik. Han kallade det ”musik för nyskilda”, det uttrycket snodde jag rakt av.

Den släppta singeln ”Jag saknar oss” är Scoccos favorit bland låtarna.

– Den kom en natt till mig. Skivan var så gott som klar men det var något som fattades. Jag hade gjort en demo redan och den putsades upp.

Melankoli och vemod är kännetecknande för hans musik, så också den här gången. Men han värjer sig mot bilden av en dyster man.

– Man befinner sig i ett visst läge när man vill skriva musik, det blir en form av terapi. Det betyder inte att jag ständigt går omkring och är melankolisk.

Nyligen avslöjades att verklighetens ”Sarah” är skådespelaren Elin Klinga, även på nya skivan handlar en av låtarna om en specifik tjej. ”Lilla stjärna” är skriven till Mauro Scoccos femåriga dotter Bianca.

– Det bara blev så, jag utgår mycket från titlar när jag skriver och den här kom att handla om min dotter. Men det var viktigt att det fick bli en snabb upp-tempolåt och inte någon överdådig tårta på tårta-variant med stråkar, säger han.

Mauro Scocco har inte turnerat sedan 1989 och vad det gäller framöver har han ett klart besked.

– Det blir ingen turné med mig i sommar, det kan jag lova.

Annika Forsell/TT Spektra

Mer läsning

Annons