Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med Abba mot ny metal för Opeth

/
  • Med nya albumet ”Heritage” i bagaget ger sig Opeth ut på turné. Efter USA Europa och Australien får besök. Till Sverige når de i december.
  • Abba inspirerade Opeths nya skiva.

Efter 20 år är det begripligt om idéerna börjar tryta.

Svensk metals främsta innovatörer hittade inspiration på oväntat håll. Opeths nya skiva är influerad av Abba.

Annons

”Om det här är nästa platta så blir jag väldigt besviken”. Det är ett tufft omdöme att ge en vän och bandkamrat, men det var precis vad Opeths basist Martin Mendez sa när fick höra Mikael Åkerfeldts nya demolåtar.

– Han hade rätt. Jag strök de två första låtarna helt, ingenting av det är med på skivan, säger Mikael Åkerfeldt, sångare, gitarrist och Opeths frontman.

Sedan starten 1990 har bandet vuxit till ett av Sveriges största i de hårda genrerna.

Opeth har hittat en egen nisch tack vare okonventionella kompositioner där låtarna ofta är väldigt långa.

– Jag blir rastlös om jag inte känner att jag utvecklas. Det var det som hände när jag började skriva den här skivan. Jag skrev ett par låtar och kände att det inte hade hänt någonting men jag vill inte att det här ska vara ett jobb, det ska vara ett kall.

Mikael Åkerfeldt ställer höga krav på sig själv och på skivan testar han en ny approach.

Låten ”The Lines In My Hand” klockar in på 3.48 minuter. Det är standard för de flesta popartister, men en sällsynthet i Opeths universum.

När den var klar gick det fort att skriva resten av albumet.

– Den är en av de konstigaste låtar jag har gjort, en av de som låter minst Opeth. Den var så pass annorlunda att när den väl var skriven kände jag friheten att göra lite vad jag ville, säger han.

Mikael Åkerfeldt vill inte förknippas med dagens metalscen som han tycker domineras av ”tillrättalagd boy band-metal”.

Han efterlyser mer av den nyfikenhet och experimentlusta som fanns i 60- och 70-talens musik.

Ändå är det inga obskyra hårdrocksband som har inspirerat ”Heritage”.

Tillfrågad om den mest oväntade influensen svarar Mikael Åkerfeldt blixtsnabbt:

– Abba. Jag föddes samma år de vann Eurovision så de har alltid funnits där, men jag har aldrig lyssnat på dem. När jag köpte en Abba-box till min äldsta dotter upptäckte jag hur snyggt det var.

–Jag lyssnade igenom alla skivor när vi åkte på turné och tänkte att ”hur är det möjligt att skriva sådana mästerverk”? Jag kände mig väldigt ödmjuk.

”Heritage” är inspelad i Atlantisstudion där sex av Abbas album har blivit till.

När studions ägare fick nys om Mikael Åkerfeldts nyfunna kärlek till Abba såg de till att han och Agnetha Fältskog hamnade på samma middag.

Under 20 år av turnéer har Opeths frontman hunnit träffa idoler som Ronnie James Dio och David Coverdale, men intrycken av rockikonerna bleknade inför mötet med Abba-stjärnan

– Jag blev väldigt starstruck. Jag älskar Agnetha Fältskog, jag älskar hennes röst. Jag fick dricka några glas vin, sedan bombarderade jag henne med frågor – jättetrevlig var hon.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons