Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med blandade känslor mot Baku

/

Efter en triumfartad seger i Melodifestivalen väntar schlager-EM. Men det är med blandade känslor Loreen åker till Azerbajdzjan.

Annons

– Jag kan inte blunda för situationen, säger sångerskan

För ett år sedan var hon var den skumma tjejen med den underskattade låten som åkte ut ur Andra chansen. Nu är hon Loreen. Med hela svenska folket.

Melodifestivalen har inte nått samma popularitet sedan Carola vann med ”Evighet”. Under lördagskvällen ringde fler än två miljoner tv-tittare för att rösta på sina favoriter. Den stora favoriten, både före, under och efter sändningen, var Loreen. Hon fick drygt 670 000 röster, blev den internationella juryns älskling och stod som överlägsen segrare.

– Jag tyckte att alla repetitioner gick skitdåligt, men sedan hände någonting magiskt. Det hände tillsammans med publiken och alla som tittade. Jag är verkligen så fantastiskt glad och tacksam för alla som trodde på mig. Vi skapade det här tillsammans, säger Loreen när TT Spektra pratar med henne dagen efter segern.

Vägen till segern har varit tuff för sångerskan som efter sin succé i Växjö fick bära ett tungt favoritskap. Efter Melodifestivalen väntar några dagars vila. Men inte många. Loreen arbetar med sitt första soloalbum som hon planerar att släppa i september.

– Det är som en bok. Man måste vara väldigt noggrann med att det blir bra så att det blir en tydlig helhet, säger sångerskan.

I maj tävlar Loreen i schlager-EM som hålls i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Det är med blandade känslor hon reser till Kaukasus för att representera Sverige.

– Du vet vad jag tycker om tävlingar, det är lite jobbigt. Men nu tävlar jag för Sverige och det ska bli kul att få uppträda. Samtidigt är jag väldigt medveten om situationen i Baku. Jag vill inte blunda för det. Jag är feminist och jag säger vad jag tycker om jag får chansen.

Azerbajdzjan styrs sedan flera årtionden av samma familj och regimen kritiseras ofta för att vara odemokratisk. I samband med förberedelserna för schlager-EM har människorättsorganisationen Human Rights Watch uppmärksammat att medborgare vräkts från sina hem för att bereda plats åt nybyggen. Internationella kvinnoorganisationer har också påpekat stora ojämlikheter i Azerbajdzjan där det till exempel inte är ovanligt med arrangerade äktenskap. Men att bojkotta schlager-EM var aldrig aktuellt.

– Nej, jag tror inte på det. Det är mer konstruktivt att göra folk medvetna om att man är medveten. Att vända på klacken och skita i situationen tycker jag är oansvarigt, säger Loreen.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons