Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melodifestivalen vår nya ritual

/

Finalen i Melodifestivalen håller på att bli en av svenskarnas viktigaste ritualer.Bara födelsedagar och midsommar är större.

Annons

Ritualer har alltid varit viktiga för människor som ett sätt att markera tillhörighet och gemenskap. För svenskarna är de viktigaste ritualerna födelsedagen och midsommar, tätt följt av – Melodifestivalen.
När Som-institutet gjorde en "ritualtopp" och ställde frågan "gjorde du något av följande under de senaste tolv månaderna" svarade drygt halva befolkningen, 53 procent, att de tittade på finalen i Melodifestivalen. 86 procent svarade att de firade den egna födelsedagen och lika många firade midsommar.
Det var mer än dubbelt så många som tittade på Melodifestivalen än som firade nationaldagen (25 procent) och betydligt fler än som firade skolavslutningen (40 procent).
– Det fantastiska är att så många blir helt uppfyllda känslomässigt av stämningen och evenemangets omfattning. Nationaldagen ger ju varken det ena andra, säger Åke Daun, professor i etnologi.
Drygt tio procent var i kyrkan vid någon av de stora högtiderna. De politiska ritualerna är ännu svagare. Bara tre procent deltog i en förstamajdemonstration, något fler än som deltog i en Pridefestival.
Stockholm TT

Mer läsning

Annons