Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moa Lignell vågar ta en annan väg

/

Som 16-åring fick Moa Lignell ”Idol”-juryn att häpna när hon framförde sin hemsnickrade hitlåt "When I held ya”. På debutalbumet "Different Path" fortsätter hon att utveckla sin lovande låtskrivarförmåga.

– Guldbiljett! Guldbiljett! Guldbiljett! skanderade en enad ”Idol”-jury halvvägs in i Moa Lignells auditionframträdande förra året.

Annons

Den egenkomponerade låten ”When I held ya” blev en hit innan tävlingen ens var avgjord och med den succén i ryggen sörjde hon knappast att hon missade finalplats. Men för att inte bli bortglömd gäller det att jobba snabbt. Från att ha skrivit musik när andan föll på var Moa Lignell plötsligt tvungen att författa ett helt album.

Under tidspress dessutom.

– Det gällde bara att fokusera. Det är samma tänk som när en idrottsman innan ett lopp måste leva för loppet i flera månader. Jag tog ledigt från skolan och satt hemma och skrev och gick upp tidigt på morgonen. Det var som ett heltidsjobb, berättar 18-åriga Moa Lignell.

Hon förklarar att hon inte har några speciella riktlinjer för sin musik, utan att det snarare är en känsla hon vill fånga, som hon hittar i sina favoritlåtar.

– Det är vissa låtar som jag är imponerad av. ”Make you feel my love” med Bob Dylan till exempel. Den är så enkel och har en så enkel text men känns bara så äkta. Han sjunger vad han känner, säger hon och gör en ”pang på”-rörelse med knytnäven i handflatan när hon betonar ”känner”.

Nya skivan ”Different Path” är ett album i klassisk singer/song- writer-stil. På två av låtarna som sticker ut har Moa Lignell tagit musikalisk hjälp av John Engelbert som de flesta känner igen från rockduon Johnossi.

Men texterna får ingen lägga sig i.

– Det är väldigt viktigt för mig att skriva mina egna texter. Jag sjunger ju för att förmedla en känsla och berätta något. Är det inte jag som har skrivit texten så blir det inte samma sak.

Utöver covers, skulle du kunna tänka dig att sjunga låtar som någon annan har skrivit texten till?

– Det ska mycket till om det ska bli så. När jag sjunger texten är det viktigt att den betyder något och då vill jag att det ska komma ifrån mig.

Sofia Juvel/TT Spektra

Mer läsning

Annons