Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Movits – flitigaste bandet i sommar

/
 • Av de mest uppbokade svenska liveartisterna jobbar den swingjazziga hiphop-trion Movits hårdast av alla. De gör 30 spelningar under tre månader.
 • Hiphopartisten Petter           har inte haft en ledig sommar på tio år. För honom är turnerandet en naturlig del av den varma årstiden och han tar gärna med sig familjen.
 • Veronica Maggio spelar mycket i sommar. Närmare bestämt 25 ­gånger.

För landets hetaste artister är svensk sommar lika med jobb. När luften är varm, vägarna rena och festivalerna många – då åker de på turné. Denna sommar är Movits flitigast av alla.

Annons

Sommarens konsertutbud är minst sagt digert. Många musiker ger sig ut på vägarna i juni och fortsätter att kuska runt tills hösten kommer.

Att göra runt 20 spelningar under en turné är inga konstigheter för Sveriges hetaste liveartister. Men vissa gör ännu fler.

Genom att jämföra de hetaste svenska artisternas turnéplaner och prata med artistbokare har TT Spektra utsett Sommarsveriges flitigaste band.

Swinghopbandet Movits toppar med 30 konserter under juni, juli och augusti.

Det motsvarar en spelning var tredje dag.

– Härligt! Det kan säkert stämma, för det är väldigt mycket just nu, säger Johan Rensfeldt, sångare och låtskrivare i bandet.

Movits startade året med en hektisk USA-turné. Då gjorde Luleå-trion runt 25 spelningar på 30 dagar.

Turnélivet är påfrestande på grund av alla sena nätter, tidiga morgnar, ständiga resor och avståndet till familjen, men Movits har sina knep för att orka.

– Vi är ganska bra på att sova på tåg, bussar och flyg. Vi powernappar. Vi sov till exempel på färjan till Visby. Jag ska inte sticka under stol med att det är rätt slitigt, men allt det positiva överväger ju det. Vi vill vara ute och spela!

I slutet av augusti tar Movits semester. Sedan spelar trion i Europa och USA innan de börjar fila på en ny skiva.

Sveriges näst flitigaste liveartist denna sommar är Petter. I skrivande stund består hans schema av 29 konserter i juni, juli och augusti.

– Om jag ändå ska ut och spela, kan jag lika gärna göra flera på raken. I och med att folk gillar mig och bokar mig nu, blir det mycket. Nackdelen är att man sitter mycket i bil och reser. Det är ganska segt. Men det där är lyxproblem. Jag brukar kombinera och ta med mig familjen när jag är ute, säger Petter Askergren.

För Petter är turnélivet normalt. Han har inte haft en ledig sommar på tio år.

– Jag släppte min första skiva 1998 och sedan dess har jag spelat i stort sett hela somrarna. Så för mig är sommaren väldigt förknippad med spelningar. Fast jag var ledig en sommar, 2001. Och jag kommer att ta en paus i höst.

Enligt Jörgen Olofsson på Petters bokningsbolag Blixten och co blir det allt viktigare för artister att spela live under sommaren:

– Allt pekar på att fler artister är i gång nu än tidigare. Färre kan ta ”ledigt” under någon längre period, för turnéintäkterna har i mångas fall blivit den största inkomsten.

Mer läsning

Annons