Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musiker upprörda över copyright-lag

/

En grupp som representerar över 6 000 artister har skrivit ett brev där de uttrycker sitt missnöje över EU-kommissionens nya lagförslag om hur licenspengar distribueras av upphovsrättsorganisationer, enligt BBC.

Annons

Enligt gruppen, som bland annat inkluderar artister som Robbie Williams, Pink Floyd, Radiohead och Annie Lennox, håller dessa organisationer på de pengar som de samlar in för låtspelningar i radio, tv och på allmän plats alldeles för länge.

Det finns runt 250 upphovsrättsorganisationer i Europa, i Sverige är det Stim, och enligt kommissionen är det mellan fem till tio procent av betalningarna som hålls inne så länge som i tre år hos vissa organisationer. Vilket innebär mycket pengar i ränta, men samtidigt runt 30 miljarder kronor i utebliven inkomst, enligt kommissionens egna siffror från 2010.

Lagförslaget säger bland annat att organisationerna har 12 månader på sig att betala ut pengarna, och hittar man inte upphovsrättsägaren efter fem år får man behålla pengarna. Men artisterna tycker att fem års-regeln minskar organisationernas drivkraft att hitta rätt upphovsrättsägare. (TT Spektra)

Thom Yorke i Radiohead, ett av banden som representeras av den grupp som är kritiska till lagförslaget.

Mer läsning

Annons