Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nerverna på helspänn inför kvällens Idolfinal

/
  • ”Jag ser de andra som mina medtävlande och inte mina konkurrenter. Det känns som om vi är på musikläger” säger Linni Barresjö (till höger). Amanda Fondell håller med.

De har redan upplevt skrikande fans och elaka nätkommentarer. Men för Amanda Fondell och Linni Barre­sjö är nerverna ett större problem än den nyvunna uppmärksamheten.

Annons

– Man måste ha ett bra psyke för att klara av det här, säger Amanda Fondell.

Linni Barresjö och Amanda Fondell är på många sätt helt olika varandra, de kommer från olika delar av landet och har helt skilda musikaliska referenser. I det här sammanhanget förenar Sveriges största tv-sända talangtävling och nervositeten inför fredagsfinalen dem.

Det är Amanda Fondells andra uppträdande inför en riktigt stor publik.

– Nu har jag förstått att det finns både nedgångar och uppgångar som artist. För min egen del så måste jag sluta tänka. Om jag tänker på tävlingen så stressar jag upp mig och då blir jag nedstämd. Jag försöker att leva i nuet och fokusera på att göra bra ifrån mig, säger hon.

För Amandas del började tävlingen i Lund där hon plockade upp sin gitarr inför ”Idol”-juryn. Linni Barresjö blev kidnappad av sin syster och fick perplex ställa sig framför juryn i Stockholm. Lovorden om hennes personlighet och pojkstil haglade.

– Jag har vänner som säger att jag är bra som jag är, men att få höra det från människor som varit med så länge i branschen är väldigt stort. Under auditionturnén sökte 13 000 människor och att juryn sa så till just mig betydde mycket.

Amanda Fondell fick under kvalveckorna höra att blygheten måste bort. Hon säger att hon utvecklats.

– Jag är egentligen inte blyg, men man kan uppfattade det som så, säger hon.

I veckan tog sig skrikande fans in på hotellet där idolerna bor. Efter ett telefonsamtal till receptionen fick artisterna lugn och ro igen. De flesta tar dock kontakt på Facebook.

– Man har sina hatare och sina älskare. Jag läser det som skrivs på Facebook, men aldrig intervjuer med mig själv. Jag tror att det skulle tynga ner mig, säger Amanda Fondell.

Enligt Linni Barresjö är de flesta som skriver snälla.

– Elaka kommentarer om att man inte kan sjunga eller är stel på scenen skakar man bara av sig. För mig väger två bra kommentarer upp en dålig, säger hon.

Liv Sander/TT Spektra

Mer läsning

Annons