Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nicke på väg beväpnad med rock n’ roll

/
  • Nicke Andersson, sångare i Imperial State Electric som är en av huvudakterna på Hoforsrocken i morgon.

Frontmannen till en av Hoforsrockens huvudattraktioner är en riktig rockräv. Nicke Andersson har spelat i flera band som Entombed, The Hellacopters och The Solution.

Annons

Till Hofors kommer han med sitt senaste band Imperial State Electric och utlovar klassisk rock n’ roll.

– Det är inte så många som spelar det nuförtiden. I alla fall inte på det sätter som vi tycker att man ska göra det på, säger Nicke Andersson.

Han har spelat flera gånger i både Gävle och Sandviken. Men att han skulle ha spelat i Hofors har han inget minne av. Men det är inte omöjligt att det har hänt, säger han, eftersom han varit runt och spelat i Sverige i över tjugo år vid det här laget. Om inte annat så blir det då debut för Nicke Andersson och hans Imperial State Electric som kommer med sina två studioalbum ”Pop war” från i år och den självbetitlade debuten från 2010 i bagaget. Ett band som tar vid där hans förra band The Hellacopters slutade.

Men att det skulle bli ett till band och inte ett soloprojekt var inte självklart för Nicke.

– Ja, det funderade jag på såklart. Jag visste inte vad jag ville göra efter Hellacopters, jag visste bara att jag hade en massa låtar jag ville spela in. Men jag kom fram till att med ett band kunde jag hålla dörrarna öppna på ett annat sätt. Och jag är ett fan av band, även om jag oftast får rollen som sångare och frontman. Nu har det här blivit mer ett band än vad jag trodde från början på grund av turnéerna. Vår första skiva gjorde jag mer själv medan den andra blev mer ett grupparbete. Jag tror på det här och jag gillar verkligen det vi gör, säger Nicke.

Musikaliskt har Nicke Andersson rört sig ganska långt i från den tiden i början av 1990-talet där han trummade i dödsmetalbandet Entombed (som ju också uppträder på Hoforsrocken i morgon) till det souliga projektet The Solution samt det han gör i dag med Imperial State Electric. Men själv ser han ingen skillnad mellan dåtidens tyngre hårdrock mot den rock och pop han gör i dag.

– Det är så enkelt som att det är två musikstilar som berör mig väldigt mycket. Jag gillar musik som har någon slags kamp. Då tycker kanske folk att The Solution har mindre kamp i sig än Entombed. Men musik är väldigt individuellt och för mig är de båda prick samma sak. Jag gillar inte glättig eller gullig musik, sådant som spelas mycket på radion.

Är det vad titeln på senaste albumet ”Pop War” syftar till?

– Pop är ju ett sådant ord, precis som rock, som kan betyda en sak för mig och något helt annat för någon annan. Egentligen betyder det ju populär. Men antingen så betyder albumtiteln ett krig mot dålig pop eller så betyder att vi är beväpnade med bra poplåtar. Eller så betyder det tio helt andra saker.

Mer läsning

Annons