Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nina skulle bli kock men blev musikalstjärna i stället

/
  • Redo för ”Spamalot” på Oscars. I rollerna: Kim Sulocki, Nina Söderqvist, Henrik Hjelt och Henrik Dorsin.

Hälsingetjejen Nina Söderquist, 39, från Alfta tänkte bli kock och gick två år på restaurangskolan i Sandviken.

Annons

– Pappa är syo-konsulent, så han och jag kom fram till att det vore lämpligt att satsa på den linjen, berättar Nina.

Fast det var ju sångerska hon egentligen ville bli. Innerst inne. Och så blev det.

– Det har handlat om dansband, Wallmans och underhållning på Sun Wing-hotell utomlands.

Nyttigt som utbildning. Och sedan fyra år tillbaka är Nina en etablerad musikalartist. I kväll är stunden inne för ytterligare en svensk nypremiär på Monty Python’s ”Spamalot” på Oscarsteatern.

– Någon gång i november gör jag rollen som primadonnan Lady Of The Lake för 500:e gången, säger hon med en viss stolthet i rösten. Och det känns otroligt bra, uppsättningen här i Stockholm är faktiskt ännu vassare än den i Malmö. Nykomlingarna Henrik Dorsin och Henrik Hjelt har tillfört en hel del och personkemin mellan alla inblandade är verkligen på topp. Och Dorsin kan ju sjunga riktigt bra – också.

Det började annars 2007 då Nina Söderquist vann TV 3-tävlingen ”West End Star” och fick prova för rollen på självaste West End i London. Och det blev succé.

– Fick blott nio dagar på mig för att komma in i rollen inför premiären i London och det blev till att jobba dygnet runt, liksom det förresten var hela tiden med åtta-nio föreställningar i veckan. Jag fick förtroendet att vara kvar i uppsättningen och det blev totalt runt 400 i England och sedan 50 till i den svenska versionen i Malmö i våras.

Hon skulle varit med förra hösten, men då väntade hon sitt dottern Lilly och tackade nej. Men nu kombinerar hon mammarollen med teaterjobbet utan problem, särskilt som hon bor på Kungsholmen, en kvarts gångväg från Oscarsteatern.

– ”Spamalot” har det mesta av ingredienser som hör till en musikal.

Och skönsång av Nina Söderquist kunde hon ha tillagt. Bara att önska ”Damen i sjön” en trevlig höst på Oscars med föreställningar onsdag till lördag varje vecka.

Mer läsning

Annons