Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är Foo Fighters tillbaka i garaget

/
  • Foo Fighters ville med ”Wasting Light” göra sin tyngsta platta någonsin: ”Vi vill att det ska låta som det gör live. Det är riktig rock ’n’ roll”, säger Dave Grohl.

Foo Fighters ville att deras sjunde album skulle bli det tyngsta hittills. De dissade sin glammiga studio till förmån för Dave Grohls garage. Som kronan på verket kallade de in förstärkning i form av Nirvana-producenten Butch Vig.

Annons

– Det var dags att göra den stora rockplattan. Snart går vi upp på scen med hjälp av rullatorer och käppar, säger bandets frontfigur Dave Grohl.

Det har gått 16 år sedan Grohl bildade Foo Fighters. Några månader tidigare hade Kurt Cobain, sångaren i hans tidigare band Nirvana, tagit sitt liv. Grohl fortsatte på den enda vägen han visste – att göra rockmusik.

Sex plattor senare är Foo Fighters ett av världens största rockband. Och under 2011 har de redan gett ut en band-dokumentär och släppt sjunde plattan ”Wasting Light”. Enligt egen utsago deras tyngsta platta hittills.

– Vi har försökt utmana oss själva musikaliskt på de senaste plattorna. Det har varit ett måste för att vi skulle känna oss kreativt tillfredsställda. Men den här gången ville vi bara göra en stor rockplatta, säger Dave Grohl.

Var det därför ni kallade in Butch Vig?

– Ja, Butch är expert på stora rockskivor, han får det att låta enkelt och direkt. Hans recept är fyra minuter av vers, refräng, vers, refräng. Det är helt omöjligt att få en sådan låt ut ur ditt huvud.

Har ni jobbat ihop sedan han producerade Nirvanas ”Nevermind” 1991?

– Han producerade några låtar på vår samlingsskiva och jag och Taylor har turnerat med hans band Garbage. Butch har alltid funnits i bakgrunden på något sätt. Vi delade lyckan av att ”Nevermind” blev en succé och blev båda hjärtekrossade när Kurt dog. De två händelserna har skapat att speciellt band mellan oss.

Varför spelade ni in skivan i ditt garage?

– Det var tid att göra något nytt, något som folk inte förväntade sig av oss. Vi bestämde oss för att strunta i datorer och spela in på bandspelare i stället. Vi ville att det skulle låta ungefär som det gör live. Mycket av det du hör på radio i dag speglar inte alls hur banden låter på riktigt.

Det finns en mjuk låt på skivan som heter ”I Should Have Known”?

– Du tror att den handlar om Kurt va? På alla våra skivor finns en låt som folk direkt tror handlar om honom. Och eftersom även Kris Novoselic (basist i Nirvana) spelar på den så är det oundvikligt. Jag tänkte faktiskt inte på honom när jag skrev den. Men det viktigaste för mig är att folk kan relatera och vill du att den ska handla om Kurt så gör den det, säger Dave Grohl.

Carina Jönsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons