Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är julkonserterna här

/

Det strålade om en stjärna där uppe på scenen. Ja, så var de igång, julkonserterna som kommer att avlösa varandra på löpande band en månad framöver.

Annons

Det kunde inte ha börjat stilfullare och vackrare än när mezzosopranen Malena Ernman hade premiär för sin resa genom landet med en handfull vackra långklänningar, tre herrar och de sex skickliga damerna i Svenska Stråkensemblen. 16 gig ska det bli med avslutning i Norrköping den 16 december.

– Julen börjar nu, den 21 november och jag är glad att det sker i Gävle, nästan hemma, sa Malena sedan hon inlett med Perra Moraeus underbara ”Koppången”, som Py Bäckman satt text till.

Basbarytonsångaren Markus Schwartz är med på årets turné och i och med detta kan Malena ha med ”O Helga Natt” på sin meny. Annars inledde Markus elegant med ”Julvisa” av Jean Sibelius (musik) och Zacharias Topelius (text). På förra årets premiär läste Malenas svärfar, skådespelaren Olof Thunberg, Viktor Rydbergs klassiker ”Tomten”. Nu var det i stället sonen Svante som fick göra den insatsen.

Gävlebördige gitarristen Mats Bergström imponerade stort, exempelvis i ”Stilla Natt” som framfördes i valstakt. I en duett med de båda vokalisterna blev det fysisk opera med influenser från tjurfäktningsarenan. ”Casta Diva” är för övrigt en passande titel på en sång av en operaprimadonna. Andra akten började precis som förra året i en uppsluppen stil med Malena som lucia, maken Svante som tomte och de båda övriga som stjärngossar. Schwartz sjöng sedan ”Have Yourself A Merry Little Christmas” så det stod härliga till och Malenas version av ”Pie Jesu” frambringar gåshud. Mot slutet kom ett busigt potpurri på låtarna från Kalle och hans vänner på julafton. Sammanfattningsvis en myskväll med en blandning av julsånger, opera och lite skoj. Malena är en entertainer av bästa märke. Därför är hon också så populär.

Mer läsning

Annons