Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omtumlande dubbelkonsert

/

Det var enligt röster från den stora publiken en mycket omtumlande dubbelkonsert som spelades upp i Gevaliasalen.

Annons

Två av landets mest kända och populära artister fanns på plats och bjöd på två kontrasterande föreställningar. Viktoria Tolstoy med sina musiker intog scenen först och levererade melodier från sin senaste cd Letters From Herbie. Med andra ord melodier med stark anknytning till pianisten och kompositören Herbie Hancock. Viktoria har en stark röst och är mycket rytmisk. Det gick hem hos den ena halvan av publiken. Den andra halvan var mer reserverad, inte mot Viktorias sång, utan mot den onödigt höga volym som pumpades ut i salen.

Det fanns även de som saknade Viktorias fina vidimerade jazzsång. Men konserten handlade som sagts om promotion för den senaste skivan.

Musikerna i hennes grupp var den drivne pianisten och keyboardspelaren Daniel Karlsson. Kontrabas och elbas hanterades alldeles förträffligt av Mattias Svensson. En intressant ny bekantskap blev den relativt okände men skicklige gitarristen Andy Pfeiler. Han assisterade även Viktoria med sång i några nummer. Välformat trumspel kom från Viktorias sambo Rasmus Kihlberg.

När Nils Landgren och hans medspelare äntrade scenen förändrades även musikens karaktär. Med en helt annan ljudnivå kunde publiken till att börja med suga i sig ett jazznummer där Nils trombon genast satte ribban på plats.

Degerforsgrabben är en av världens främsta exponenter på det i jazz så svårhanterliga instrumentet. Inte nog med det. Han är en mycket personlig sångare med ett svalt uttryck som berör – det gjorde det rejält. Melodivalet var hämtat från hans senaste skiva The Moon The Stars And You. Med månen i fokus gav han ypperliga versioner av melodier som Mancinis Moon River, Jimmy van Heusens Oh, You Crazy Moon och Herbie Hancocks Stars In Your Eyes. Kombinationen sång och hyperelegant spännande trombonspel blev en succé.

Nils lämnade också över generöst soloutrymme till sina musiker. Tyske pianisten Michael Wollny var en direktinsprutande injektion. Redan i konsertens första nummer rev han ned rungande bifall. Lars Danielsson fick också demonstrera sitt läckert hållna basspel. Vid trummorna återfanns Rasmus Kihlberg. Det här gänget var minst sagt en lyckad kombination. Extranummer blev det som väntat. Då lockades även Viktoria in i på scenen.

Göran Olsson

Mer läsning

Annons