Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opeth övertygade

Ljusen från hamnen glimmar och natten är på väg att vända. Opeth avslutar på Bandit Stage. ”De är alltid så här bra” hörs en världsvan röst i den andäktiga publiken.

Annons

För mig känns det närmast osannolikt att på hårdrocksfestival i Gävle få uppleva det närmaste King Crimson jag någonsin kommer att komma. Här hörs inget prettolarvigt stödsnack om ”förnyelse” blabla, nej Opeth spelar musik som i sin egen magiska kraft är något av det bästa jag någonsin hört.

Festivalens hittills snyggaste ljusshow och gitarristen och sångaren Mikael Åkerfeldts torrt ironiska mellansnack gör inte saken sämre. En ödesmättat, vild ljudvägg öppnar mot luftig psykedeliaprog. Redan första låten sätter jag högsta betyg och kallar Mikael Åkerfeldt för Sveriges svar på Robert Fripp. Fast en helt egen gitarrist, som med känsliga fingrar också serverar skimrande balladjazz full av avancerade ackord. Snacka om att svära i metalkyrkan.

De långa, maffiga låtarna bygger på snillrikt sammanfogade kontraster mellan dödsmetall och jazzrockprog, kryddad med tongångar från barockmusik och klassiskt. Nya låtar, gamla, vad de heter, hitar, allt sånt blir oväsentligt, det här är Musik. Opeths enda Sverigespelning i sommar, och den fick vi!

Camilla Dal

Mer läsning

Annons