Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östen & Lena leder stor gala

/

Östen Eriksson, den ordvige underhållaren från Enånger, kommer utan Resten denna gång.

Annons

Lena Willemark, mångsidig sångerska och spelkvinna från Älvdalen, har också accepterat erbjudandet.

Där har ni årets konferencierer på finalen i Folk & Världsmusikgalan, en galakonsert som arrangeras i Gävle konserthus den 20 april.

Östen och Lena ska ledsaga publiken på plats samt alla P 2-lyssnare vid radioapparaterna när grupper ska presenteras och priser skall delas ut.

För Östen är det debut men Lena har stått på galans scen ett par gånger tidigare. Vid den allra första galan i Stockholm 2010 vann hon pris som Årets Traditionsbärare och vid galan i Göteborg 2011 var hon gästprisutdelare. Nu blir det ett helkvällsuppdrag på galascenen.

– Ja, kul ska det bli, hälsar Lena via ett pressmeddelande. Det blir ju fantastiskt att möta och lyssna till några av folk- och världsmusikens mest strålande musikanter. En kväll då visioner och kunskap, nyfikenhet och djupa rötter – men framförallt k ä r l e k e n till musiken – tumlar runt i goda energier.

– Trots all schlager, jazz och andra musikaliska utvikningar så ser jag mig själv i grund och botten som en folkmusiker och som sådan är det för mig en stor ära att få vara med och delta i denna gala, säger Östen.

Att en sådan här gala behövs och gör nytta är båda överens om.

– Jag tror att Galan gör att folk- och världsmusiken kan spridas utanför de vanliga folkmusikkretsarna och att priserna som delas ut kan få musiken att blomstra, menar Östen.

– Alla mötesplatser för oss som håller på med folk- och världsmusik är otroligt viktiga, säger Lena. Och det här tillfället är ju extra-extra guldkantat! Och visst är det härligt att kunna ge och få uppskattning?

Programmet under galakonserten är brokigt, brett och lite överraskande. Här finns multimusikanten Ale Möller med på scen, tillsammans med bluessångaren Eric Bibb och norske mästergitarristen Knut Reiersrud, världsmästaren på nyckelharpa Emilia Amper med sin grupp ODE, burleska Varieté Velociped, gruppen Padik som fokuserar på musik från Baluchistan, balkanbandet Östblocket, Louisa Lyne som sjunger på jiddisch, den kinesiska lutaspelaren Yingying Herrdahl, fioltrion Limbohofvet och Anna Öbergs dansföreställning Spår.

Vilka som nomineras till de åtta gyllene statyetterna ska presenteras 25 mars.

Folk & Världsmusikgalan har vuxit ut till att bli en tre dagar lång mötesplats för genrens aktörer och publik. Utställningar, seminarier, flera konserter, dans, mingel och möten fyller dagarna som kulminerar med själva galakonserten lördagen den 20 april.

Förutom galakonserten på lördagen visas dansföreställningen ”Residans” på Gävle teater på torsdagen och en konsert med Ale Möller, Knut Reiersrud och Eric Bibb i konserthuset fredag kväll. Norska Valkyrien Allstars spelar sent fredag kväll.

Mer läsning

Annons