Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På jakt efter musikens kärna

/
  • Gilles Apap är en ovanlig musiker, violinist och dirigent, som hela tiden söker musikens kärna, det äkta och innerliga.

Han är tokig!

Säger en musiker med ett stort leende efter den första dagens repetition med Gilles Apap, den franske violinisten och dirigenten.

Annons

Utan tvivel är han en mycket annorlunda musiker och kvällens konsert kommer att bjuda på det som gjort Gilles Apap känd över hela världen, en kadens i Mozarts fjärde violinkonsert där han både sjunger, visslar och spelar med starka inslag av folkmusik. Där är han mer som en spelman än en klassiskt skolad violinist.

– Men om man lyssnar så spelar jag alla de toner som Mozart har skrivit, och i hans tonarter, men kanske i litet annan följd, säger han förklarande.

 Det är ju inte meningen att en orkesterrepetition ska vara som ett arbetsläger, fortsätter han. Det ska vara roligt och stimulerande och fullt av kärlek. Och första dagen ska vi lära känna varann. Jag vill att vi ska gå till en fin plats tillsammans.

 Gilles Apap blev känd när Yehudi Menuhin, den legendariske violinisten, tog honom under sina vingar. Det var efter att han vunnit Bartok-tävlingen i England.

Menuhin ringde honom klockan sex en morgon och Gilles trodde att någon skämtade. Men Menuhin ringde igen och sa, lägg inte på. Jag vill att vi ska samarbeta.

Menuhin hade hört honom spela sin mycket speciella kadens och utsåg honom till 2000-talets första musiker.

Gilles Apap är född i Algeriet och kom som baby till Nice med sina föräldrar när kriget tvingade alla franska medborgare att lämna Algeriet.

Han var uppenbart oerhört begåvad och säger själv att han var lat. Han lärde sig i alla fall det han behövde.

Det som ändrade hans attityd var när han 21 år gammal kom till Kalifornien och mötte musiker som spelade bluegrass och irländsk folkmusik. Då började han själv jobba hårt.

Han har fortfarande Kalifornien som sin fasta punkt, en liten plats mellan San Fransisco och Los Angeles där han kan ägna sig åt det han älskar mest, att surfa på Stilla havets vågor.

Han har en annan fast punkt, i Bretagne där han har sin flickvän.

Han har nu även en tredje fast punkt. Han är nämligen från i höst konstnärlig rådgivare för Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall.

Programmet i kväll består av Rossinis ouvertyr till Barberaren i Sevilla och Mendelssohns fjärde symfoni, förutom Mozarts fjärde violinkonsert.

– Men jag kommer inte att behöva dirigera så mycket. Jag vill att de ska spela själva och det klarar den här orkestern. Musikerna är fantastiska, säger han.

Själv tillåter han sig att spela fel ibland, för att inte bli en maskin, utan någon som spelar från hjärtat.

Musik är en del av hans liv, men inte allt. Han älskar naturen lika mycket som Bach. Folkmusiken är hobbies för honom, som andra språk. 

Men sin fiol kan han inte vara förutan.

Kerstin Monk

Mer läsning

Annons