Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patrick Wolf har vuxit upp

/
  • Mognat. Förr var den brittiska popartisten Patrick Wolf en ältande, mer destruktiv person. Att han har mognat, blivit lugnare och upp över öronen förälskad märks på den nya, romantiska skivan
  • Bra support. Patrick Wolfs budskap och ambitiösa scenkläder går igen lite hos Lady Gaga, och nu har den världskända sångerskan tipsat sina fans om hans musik.
  • Bra support. Patrick Wolfs budskap och ambitiösa scenkläder går igen lite hos Lady Gaga, och nu har den världskända sångerskan tipsat sina fans om hans musik.

Annons

I England spelar popmusikern Patrick Wolf för utsålda hus. Med sitt gladaste och mest romantiska album hittills, "Lupercalia", är han redo att nå ut till fler. Till exempel i Sverige.

Patrick Wolf är skolad musiker, närmare två meter lång och hade en fäbless för teatraliska kläder långt innan Lady Gagas genomslag. Utöver singlarna "The City" och "House" som hörs i svensk radio är engelsmannen ganska okänd i Sverige. Såhär presenterar han sig:

- Jag är en låtskrivare som ständigt förändras. En fri själ, som inte gör musik för att behaga någon annan. Jag vill få folk att känna att de inte behöver förändras för att bli populära.

Lady Gaga ett fan

Ett liknande budskap har världsstjärnan Lady Gaga, som har tipsat sina fans om Patrick Wolfs musik. Det har han inget emot.

- Det är kul att se en popstjärna som skriver utifrån sig själv och inte är rädd för hån, och väldigt kul att hon beundrar mitt arbete. Hon är på ett sätt vad vi alla vill vara.

På Peace and Love-festivalen i Borlänge firade Patrick Wolf sin 28-årsdag. Han spelade flera låtar från nya "Lupercalia" - hans mest radiovänliga album hittills. De romantiska spåren färgas av fiol, piano, harpa, elektroniskt brus och saxofon, och är betydligt gladare än sina föregångare.

När Patrick Wolf släppte sin mörka, folk-elektroniska debutskiva "Lycanthropy" 2003, var han en ältande och destruktiv person. Sedan dess har både musiken och livet förändrats. Nu är han en trygg, förlovad optimist. Patrick Wolf har helt enkelt vuxit upp.

- Jag är på ett sätt samma person som förut, men en annan slags låtskrivare. Jag är inte så besatt av vad som gick fel i mitt förflutna längre, utan fokuserar på det jag är tacksam för i livet. Jag är lite klokare nu. Du vet, jag känner mig själv bättre.

Till Sverige i höst

I höst återvänder Patrick Wolf till Sverige. Han berättar vad publiken kan vänta sig:

- Mitt stora band ger en större ljudbild och fler färger att måla med. Och jag är inte så full som jag brukade vara. Det känns inte tråkigt, utan jag njuter av att ha mer kontroll över mig själv på scenen. De nya låtarna har mer känslor och drama, så jag måste vara på topp för att kunna relatera till det de handlar om.

Känslorna som Patrick Wolf talar om är mest kärleksfulla sådana. Skivan genomsyras av hans förälskelse och efter turnén har han ett stort, privat projekt på gång: Han ska gifta sig. Kanske redan nästa år. Ännu ett vuxenpoäng till popvargen från London.

Rebecka Ljung/TT Spektra

Mer läsning

Annons