Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patti Smith får årets Polarpris

/
  • Patti Smith får årets Polarpris för sin konstnärliga bredd. Juryn kallar henne för en ”Rimbaud med Marshall-förstärkare”. I samband med prisceremonin i augusti ger hon en konsert i Stockholm. Här vid en spelning i New York 2007.
  • Kronos Quartet får årets Polarpris för att de har ”revolutionerat stråkkvartettens möjligheter”

Punkdrottningen Patti Smith och den hyllade stråkkvartetten Kronos Quartet är 2011 års mottagare av ­Polarpriset. De belönas för sitt gränsöverskridande arbete och sin nyfikenhet inför det musikaliska skapandet.

Annons

”Because The Night”, ”Gloria” och ”People Have The Power”. Visst har Patti Smith legat på listorna men hennes stora konstnärliga gärning ligger långt utanför den kommersiella sfären. Genom åren har hon också bytt skepnad flera gånger. Ursprungligen poet och senare en av den amerikanska punkrockens härförare på kultförklarade klubben CBGB på Manhattan.

Juryn kallar henne för en Rimbaud med Marshall-förstärkare som ”förändrat hur en generation ser ut, tänker och drömmer”.

I ett mejl till TT Spektra uttrycker legenden sin glädje över priset.

”Det är väldigt tidigt i New York men jag har redan blivit väckt av gratulationer från hela världen. Jag ser mycket fram emot att få komma till Stockholm och dela denna upplevelse med alla. Jag vill passa på att tacka Polarpris-nämnden för deras förtroende för mig och för mitt arbete och jag ska göra mitt bästa för att fortsätta producera verk som lever upp till prisets ära”.

Årets andra pristagare saknar kanske Smiths mytbildning men har å andra sidan varit extremt produktiva. Kronos Quartet, bestående av David Harrington, John Sherba, Hank Dutt och Jeffrey Zeigler, har släppt mer än 45 inspelningar i samarbete med flera kända musiker och kompositörer. En av kvartettens mest frekventa samarbetspartner är Terry Riley, av många omnämnd som ”minimalismens fader”. De har också gett sig i kast med popmusiken och jobbat ihop med bland andra David Bowie och Tom Waits.

– De har gjort en fantastisk gärning, dels som musiker men de är också enorma inspiratörer. Få har förmågan att åka på turné fem månader per år utan att dräneras på kreativitet, de lyckas ta in inspiration och samarbeta med folk över hela världen, säger Alfons Karabuda ordförande i Polarprisets prisnämnd.

Polarpriset delas ut vid en ceremoni i Stockholms konserthus den 30 augusti. Prissumman är på en miljon kronor till vardera pristagare. I samband med prisceremonin anordnas också Polar music talks där pristagarna talar om sina respektive konstnärskap. Den 31 augusti spelar också Patti Smith på Stockholms konserthus.

Mer läsning

Annons