Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perrelli tar hem jul-SM

/

Annons

Amy, Sanna, Sonja, Shirley och så Charlotte.

Schlagereliten hoppas inte oväntat på en inkomstbringande jul.

Glasvegas hade nog andra tankar när de spelade in sin jul-ep. Deppiga förstås.

I avsaknad av såväl Carola som Jöback har de tre skönsjungande S:en redan inlett sin listdominans med ”Our Christmas”. Sanna Nielsen, Shirley Clamp och Sonja Aldén, i varma pälsar med söta hundar på omslaget, är lika lättsålt som lättsmält. De sjunger tillsammans, de sjunger solo, de sjunger bra, men de gör verkligen inget annat än att ackompanjerar julbordet. Alla glufsar, ingen lyssnar. Fint så.

Charlotte Perrelli däremot, hon gör inget halvhjärtat. ”Rimfrostjul” är inspelad tillsammans med Malmö Symfoniorkester och Lunds Studentsångare. Det är pampigt, proffsigt och vackert. Låtvalen är väl ganska väntade, men ett plus för exempelvis nya svenska översättningen av ”Little Drummer Boy”. Trevligt till kvällsglöggen.

Om man inte har egna barn som kan sjunga där hemma så fyller Amy Diamond den luckan. ”En helt ny jul” låter som en höstterminsavslutning i valfri grundskola. Varför gör hon det här?

Alternativa julskivor är så vanliga i dag att de sällan kan kallas alternativa. En av årets axelryckningar står gamle Stray Cats-gubben Brian Setzer för. Bara titeln, ”Christmas Rocks”!

Nej, då är det bättre att ta hela klivet. Garagerockarna The Fleshtones” har gjort årets klart bästa julalbum. ”Stocking Stuffer” är så nära man kan komma en CBGB:s-jul med en omvälvande version av ”Run, Rudolph, Run” och en bunt egna kompositioner som håller högsta skrammelklass.

Mest medial uppmärksamhet får förstås sex låtar av årets indieälsklingar Glasvegas. Det är också några pärlor Glasgowkillarna lite oväntat ger ut.

Här kommer vi förstås så långt bort från ytliga familjeglada jular man kan komma.

Spår som ”Fuck you, it’s over” är smärtsamt bra och hade faktiskt platsat på det ganska nyligen släppta debutalbumet.

Jag kommer nog inte spela ”A snowflake fell (and it felt like a kiss)” på julafton, men så gott som varje dag fram till dess och troligen en bra bit in på 2009.

Att ett så haussat och aktat band som Glasvegas överhuvudtaget släpper något som kallas en julskiva är för övrigt anmärkningsvärt, modigt och inte minst innovativt. Det kan faktiskt förändra genren radikalt.

David Stark

Mer läsning

Annons