Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Asplund darrar inte inför Bangen

/

Han har minsann varit med förr på Bangen. I en rad olika sammanhang som den eftertraktade trumpetsolist han är, bland annat med Bo Kaspers orkester, Blue House Jazz Orchestra, Gävleborgs Ungdoms Big Band och Sandviken Big Band bakom sig.

Annons

Han har också en anknytning till gästrikeregionen genom sin pedagogiska verksamhet bland unga jazzmusiker (studerande) i Sandviken/Gävle.

– Bangen är en av de absolut bästa jazzfestivalerna i Sverige, berömmer han.

Nu är Peter Asplund tillbaka i Sandviken – som sångare för ovanlighetens skull!

– Jag har alltid beundrat Mel Tormé, ”west coast”-jazzen och arrangemangen från 1950- och 60-talet, berättar Peter Asplund. Tillsammans med basisten Magnus Sjöstedt startade jag för ett par år sen ett projekt där vi satte ihop en dektett, alltså ett tiomannaband som skulle ha ett sound precis som på Tormés och dennes kompanjon, kompositören och arrangören Martin Priches, odödliga skivinspelningar.

I kväll får publiken på Bangen ta del av just ”west coast”-stilen i en hyllningskonsert till nämnda duon Tormé-Paich. De som levererar är en stjärntrupp bestående av bland andra Årsunda-sonen Klas Toresson på tenorsax.

– Klas är onekligen en av landets bästa på sitt instrument, säger Peter.

Peter spelar som nämnts i en massa olika konstellationer, men han också en egen kvartett. Förra året fick gruppen Gyllene Skivan för andra gången efter ett jurybeslut och en omröstning bland Orkester-Journalens läsare. Denna gång för albumet ”Asplund meets Bernstein”.

– Vad som fängslar mig med Leonard Bernstein, som person, är hans engagemang, entusiasm och närvaro i allt han gör. Vid de tillfällen under min karriär då jag konfronterats med Leonard Bernstein och hans musik, har min nyfikenhet väckts. Han är för mig en ledstjärna, uttrycker sig Asplund.

I nya projektet valde Asplund (och Sjöstedt) att använda sig av både storband och liten jazzgrupp på samma gång! Idén kom ur Gerry Mulligans tentett och Miles Davies ”Birth Of The Cool” I Asplunds och Sjöstedts svenska dektettupplaga är musikerna noga utvalda för att lyckas återskapa originalsoundet och är en blandning av unga svenska musiker och äldre, starka jazzprofiler – landets kunnigaste inom den amerikanska “west coast”-jazzen.

Senare i sommar kan Peter Asplund ses med Bo Kaspers i ”Allsång på Skansen” och den 22 augusti i serien Blue Monday, även det på Skansen men då tillsammans med Sandviken Big Band och Margareta Bengtsson. 12 oktober kommer han till Gävle JazzClub med Claes Crona Trio.

Mer läsning

Annons