Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PH3 tillbaka efter fem år

/

Annons

Elektroniska beats, 60-talspop och rap på svenska. PH3 står för ett av det gångna årets mest egensinniga album. Bakom förkortningen döljer sig rapparna Eye N’I och Profilen.

– Vi fick många fina recensioner när vi släppte förra skivan, ändå gick den förbi under radarn. Nu vill vi att alla som kan vara intresserade av vår musik får höra den, säger Henrik ”Eye N’I” Blomqvist.

Frågan gäller rapduon PH3:s ambitioner när de gör sig redo att släppa sitt andra album. Bandkamraten Richard Wrede, på scen Profilen, är inte blygsam när han kommenterar resonemanget:

– Vilket alltså betyder alla i hela världen.

Det är fem år sedan gruppen släppte debutalbumet ”På väg till planet PH3”. Då, precis som nu, fick de hjälp av en trio med Salem Al Fakir i spetsen. Det nya albumet ”PH3 löser ett fall” släpptes den 10 november, inte på cd, utan som t-shirt med tillhörande nedladdningskod.

Flera av låtarna på det kommande albumet ”PH3 löser ett fall” skrevs i samma veva som debuten. Allt var upplagt för en snabb uppföljare. Sen kom livet emellan.

– Vi tog olika jobb och dessutom blev jag farsa. PH3 har alltid varit en ganska kaotisk konstellation bakom oss två. Vi är som en stor familj av gamla polare och slumpen har en hel del med det hela att göra. Det är så vi jobbar, säger Henrik Blomqvist.

PH3 har ett öppet kärleksförhållande till musiken och på plattan samsas vitt skilda stilar. Eye N’I:s och Profilens rap letar sig fram genom skruvade elektroniska beats, organiska poprefränger och dubbiga basar.

– Vårt sound har inte så mycket med tidens strömningar att göra. Det har varit vår idé från dag ett. Genrer betyder inte så mycket för oss, säger Henrik Blomqvist.

Listan över de som medverkat på ”PH3 löser ett fall” kan göras lång. Utöver Salem Al Fakir måste även Teddybears Joakim Åhlund och den svenske hiphopveteranen Seb Roc nämnas. De sistnämnda har producerat singeln ”Jag trodde jag var han” som redan snurrar i radion. Låten utgör en mix av storslagen 60-talspop, garagegitarrer, soul och rap – ett gott exempel på PH3:s filosofi.

– Vi vet vad vi gillar. Mycket av den hiphop vi gillar handlar om att hitta ett eget sound och det är det vi vill åstadkomma med PH3. Att ta element ur olika musikstilar, för oss är det vad hiphop handlade om från början. Det här är essensen av vad som är viktigt med hiphop, säger Richard Wrede.

Carl Cato/TT Spektra

Annons