Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Public Enemy turnerar outtröttligt

/
  • Rapparna Flavor Flav och Chuck D i Public Enemy har hållit ihop sedan 1982. På tisdag spelar de på Katalin i Uppsala.

Det har gått 24 år sedan debutalbumet, men Public Enemy fortsätter att turnera. Nästa vecka gör hiphop-pionjärerna sina enda Nordenspelningar i Uppsala och Malmö.

Annons

– Vi är hiphopens svar på Rolling Stones, säger rapparen Chuck D.

Den 19 och 20 juli gör Public Enemy sina enda spelningar i Norden i Uppsala och i Malmö. Och det är just att turnera som håller den legendariska hiphopgruppen alerta.

– Vi lever på turnéenergin. Vi är hiphopens svar på Rolling Stones. Hiphop är ”performance art” och låtarna ska framföras för en publik. Och den svenska publiken har stöttat oss ända sedan vår första Sverigespelning 1987, säger rapparen Chuck D.

24 år har passerat sedan debutalbumet ”Yo! Bum Rush The Show” släpptes. Flertalet jämnåriga hiphopveteraner har sedan länge försvunnit från strålkastarljuset, men Public Enemy har inga planer på att tystna så länge deras låttexter behövs, menar Chuck D.

– Vi tänker fortsätta att representera människor snarare än företag. Vi kommer alltid uppmana människor att inte tro på hypen, att ifrågasätta information och så kallade sanningar som sprids via politiker och i medier.

De senaste åren har bandmedlemmarna delvis varit upptagna med soloprojekt. Flavor Flav har exempelvis medverkat i dokusåpor där han seriedejtar singelkvinnor och Chuck D har fokuserat på sitt skivbolag och sina nätbaserade hiphopnätverk.

Men nu är planen att gå samman för att färdigställa nya albumet. I slutet av 2012 väntas allt vara klart.

– De nya låtarna har förhoppningsvis kapacitet att frigöra människor och få dem att inse sin egen makt. Det har alltid varit vårt budskap och vårt syfte, säger Chuck D.

Mer läsning

Annons