Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pubrockhjältar på besök

/

Annons

Pubrocklegendarerna i Ducks Deluxe är traditionsenligt tillbaka i Sverige för en liten sommarturné. Förutom avverkade spelningar i Umeå, Göteborg, Stockholm, Malmö och Uppsala så är det CC-puben i Gävle lördag kväll och Smedsgården i Sandviken på måndag som gäller. Även om bandet gillar att spela live även på äldre dar så är resandet inte lika spännande som när de var yngre.

– Standarden på oss som musiker är mycket bättre i dag än den var på 70-talet. Vi var så mycket yngre då, att turnera var ett äventyr. Även om vi älskar att göra konserter fortfarande så känns dock inte själva turnerandet så äventyrligt längre. Men Sverige är trevligt, det är därför vi kommer tillbaka hit varje år, säger Martin Belmont som spelar gitarr och sjunger i bandet.

Ducks Deluxe var på 70-talet en av pionjärerna inom den genre som kom att kallas för pubrock, helt enkelt för att det var en typ av rock 'n' roll som vid den tiden nästan bara spelades på pubar runt om i England. Musiken var en reaktion mot en musikbransch som hade börjat ta sig själv på för stort allvar.

– På den tiden var den dominerande musiken i England antingen den progressiva rocken med grupper som Genesis, Yes och Emerson, Lake & Palmer eller glamrocken med T. Rex, Roxy Music och David Bowie i spetsen. Vi avskydde allt det där och ville bara spela rock 'n 'roll som handlade om att dansa och ha kul, säger Martin.

Ducks Deluxe splittrades 1975 efter att deras skivbolag dumpat dem. Sångaren Sean Tyla bildade The Tyla Gang och Martin Belmont åkte iväg och turnerade med Graham Parker & The Rumours i USA. När han kom tillbaka hade musikscenen i London förändrats ganska radikalt.

– Det var ett litet glapp mellan att vi bröt upp och punken slog igenom. Jag och Sean intervjuades nyligen av BBC om länken mellan pubrocken och punken och det fanns ju verkligen en koppling. Skillnaden var att de kom från en yngre generation och de kände att de ville bryta med allting som varit innan och starta om från början. Punkarna gillade egentligen samma musik som oss men det kunde de inte erkänna, säger Martin Belmont.

Mer läsning

Annons