Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånock är redo att inta Rådhustorget

/
  • Eddie Åberg, festival­general, ­lovar korta köer för de som vill fukta sin strupe under festivalen.

Rånockfestivalen utvidgas. ­Inte nog med att man bjuder på en fjärde dag det här året, man flyttar även in till centrum och Rådhustorget för att kunna få plats med mer folk.

Annons

– Vi gör det dels för att vi vill att fler ska få åtnjuta Rånock. På Rådhustorget behöver vi heller inte stänga av gatorna för att vara där. Det finns väl egentligen inget bättre ställe än Rådhustorget att vara på, konstaterar Eddie Åberg som är festivalgeneral för Rånock.

Redan vid åtta-niotiden på måndagmorgonen var man på plats för att sätta upp scen och tält vid Rådhustorget i Gävle. Det är tredje året som Rånockfestivalen arrangeras men första gången som det hålls på Rådhustorget. Förut har man hållit till vid Norra Skeppsbron men där kände man att platsen var för liten och för avsides. Förra året var det 600 betalande. I år hoppas man på någonstans mellan 500 och 1 000.

– Vi bjuder besökarna på fri entré på onsdag för att folk ska kunna komma hit och känna på hur det är och sedan betala in sig de resterande dagarna om dom gillade det, säger Eddie.

Bakom beslutet om en extra dag ligger ett samarbete med Sommarkväll. Rånock vill ta vara på folket som är i rörelse inne i centrum under onsdagskvällen för att locka tillbaka dem under resten av helgen. Idén är att återskapa stämmningen från Cityfesten. Men inte alla delar av den.

– Vi vill ta de bästa av Cityfesten; musiken, maten och drycken. Men vi vill hålla oss utanför de kommersiella ramarna; vi bokar inga Idol-artister eller dyra och hypade band. Vi väljer band som vi själva skulle vilja se.Vi försöker också hålla isär dagarna musikaliskt. På lördag kommer det till exempel vara mycket rockabilly, säger Eddie.

Ja, att maten är minst lika viktig musiken det råder det ingen tvekan om. Samarbetet med Å-krogen ska garantera att det inte bara blir den stereotypa festivalmaten som finns inne på området.

– Det kommer givetvis finnas hamburgare, korv och langos. Men vi vill också att det ska vara kvalité på maten, oh man ska kunna välja mellan många olika sorters rätter. Det ska inte bara vara hamburgare och strips eller korv och strips, säger Eddie.

Mer läsning

Annons