Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Refused repeterade i hemlighet

/
  • Spännande comeback. Refused ska spela på Coachellafestivalen i Kalifornien och på Way Out West i Göteborg.
Foto: DENNIS BLOMBERG
  • Refused släppte sitt sista album 1998, samma år som de splittrades. Från vänster: Kristofer Steen, David Sandström, Jon Brännström och Dennis Lyxzén.

För 14 år sedan svor de på att aldrig återförenas. I sommar gör Refused två spelningar, i Kalifornien och Göteborg.

Annons

Kulten kring hardcorebandet Refused har växt för varje år som gått sedan den banbrytande sista plattan ”The Shape Of Punk To Come”. Bandet splittrades under en USA-turné 1998 och ryktena kring en återförening har varit många.

– Det har pratats om en återförening väldigt länge, nästan sedan de splittrades. I december kom det fejkade affischer från Coachella, som en marknadsföringsgrej, med olika återföreningar. Refused stod med, men Dennis Lyxzén dementerade, säger Evelina Burström, nöjesredaktör på Västerbottens-Kuriren i bandets hemstad Umeå.

I ett pressmeddelande skriver bandmedlemmarna att tiden nu är redo att spela tillsammans som Refused igen. I augusti kommer de till festivalen Way Out West och enligt Ola Broquist, programansvarig, är det en tioårig dröm som går i uppfyllelse.

– Vi får se ett av värdens bästa band någonsin på scenen, säger han.

Viktor Hariz, kulturjournalist på P 4 Västerbotten och insatt i Umeås hardcorescen, menar att bandet under de aktiva åren hade en stor betydelse lokalt och i Sverige. Men det stora internationella genombrottet skedde först efter splittringen.

– Hade de inte lagt ner hade de inte blivit så stora som de blev. Men ”The Shape Of Punk To Come” är fortfarande revolutionerande musikaliskt. Det har gjorts få sådana skivor i rockmusikens historia, säger han.

Pelle Henricsson på Tonteknik i Umeå var med och producerade de två sista skivorna. Förra veckan var Refused i Umeå för sina första hemliga repetitioner.

– Nu har de insett att det som de gjorde tillsammans inte var så himla dumt. Det är svårt att se sin egen storhet när man är mitt inne i något. Jag tror att de är mogna att verkligen göra det här rättvisa, säger han.

Refuseds avsked var ett rasande brev som sparkade både på skivindustrin och kulturetablissemanget. Med stora bokstäver bad de landets tidningsredaktioner att bränna alla bilder på bandet.

Men ”The Shape Of Punk To Come” har levt kvar och hyllats av såväl Metallicas Kirk Hammett och Rage Against the Machines Tom Morello.

Viktor Hariz tycker att det är bra att det mytiska kring bandet försvinner i och med återföreningen.

– Jag tror att det har tagit lång tid att komma över stigmat över att ha varit så pretentiösa, men nu är de redo att lägga det där bakom sig. Jag har känslan av att de har skämts lite för hur det slutade.

Dennis Lyxzén skriver i ett sms till TT Spektra att bandet inte vill ge ytterligare kommentarer än det gemensamma uttalandet på hemsidan.

”Vi har bestämt oss för att inte göra några intervjuer just nu utan fokusera på att bli klara med allt det andra först.”

Liv Sander/TT Spektra

Mer läsning

Annons