Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rita är Englands nya popdrottning

/
  • Rita Ora turnerade med Coldplay förra sommaren.
  • ”Min Ipod är full av galna låtar, du skulle veta vilken typ av person jag är genom att titta i den”, säger Rita Ora om hennes musiksmak.

Annons

Hon jämförs med Rihanna och är det nya heta namnet i den brittiska popvärlden. I höstas släppte Rita Ora det hyllade debutalbumet ”Ora”.

– Jag har jobbat hårt för det här och det hände absolut inte över en natt, säger sångerskan.

Den 22-åriga artisten Rita Ora föddes i Kosovo och flyttade som ettåring till London. Hon växte upp med musiken och har sedan tonåren satsat på att bli artist.

– Min pappa hade ett helt rum med musik så vi hade alltid musik i huset. Och jag kände att det var i musiken jag hörde hemma, säger Rita Ora.

I höstas släppte hon debutalbumet ”Ora” och har redan fått flera hitsinglar. Inspirationen hämtar hon från vitt skilda genrer.

– No Doubt har varit en stor del av mitt liv, och när jag växte upp älskade jag 90-talshiphop som Mos Def, säger hon.

Den spretiga musikmixen har präglat hennes egen musik.

– Jag älskar musik i det hela och vill inte göra ett album som låter exakt likadant rakt igenom. Det är ett rätt eklektiskt album, säger Rita Ora.

I England har Ora haft tre singelettor och ett album överst på topplistan. Hon har även lyckats slå sig in på den amerikanska Billboardlistan.

– Det har varit en lång resa. Jag har hållit på med det här sedan jag var 14 år, säger hon.

Och hon försöker att inte låta sig påverkas av det nya livet som stjärna.

– Jag försöker leva mitt liv så normalt som möjligt. Jag går fortfarande till mataffären och jag tror inte något kommer förändras förutom att folk känner igen en, säger Rita Ora.

För Rita Ora fungerar musiken som terapi och hon hoppas också kunna hjälpa andra med sin musik.

– Jag gör musik för att jag mår väldigt bra av det. Och jag vill gärna sprida den känslan.

Sångerskan var bara 18 år när hon blev signerad till rapparen Jay-Z:s skivbolag Roc Nation. Ett samarbete som betytt mycket.

– Det var så... Jag kan inte förklara det. Att ha någon som Jay-Z som backar upp dig - jag kände bara att jag förtjänade att vara där, säger hon och fortsätter:

– Han är också en av världens coolaste chefer. Just för att han är musiker och det känns bra att ha en chef som förstår musik.

Tack vare samarbetet med Jay-Z har Rita Ora också lyckats komma i kontakt med idolen Beyoncé som hon hoppas få jobba med.

– Jag skulle verkligen vilja göra en duett med Beyoncé, hon är min idol, säger hon.

Men vägen dit behöver inte vara så lång. När Rita Ora släppte sitt debutalbum var det självaste idolen Beyoncé som gav henne feedback.

– Det var fantastiskt. Jag bara tänkte ”herregud!”. Hon hjälpte mig verkligen.

I januari kommer Rita Ora spela in nytt material innan hon ska på turné. Hon börjar på hemmaplan i England för att sedan åka till Australien.

– Och jag kommer nog till Sverige efter det. Det är oklart när, men det är 100 procent säkert att jag kommer, säger hon.

Shohreh Zarre/TT Spektra

Mer läsning

Annons