Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf Wikström – den okrönte blueskungen

/

Annons

– Ja. Då börjar vi då, säger Roffe när han har gjort entré på scenen på Gävle Teater.

Ingen onödigt hajpande, bara ett konstaterande.

Sedan talar gitarren, musiken, och Roffes spruckna röst fyller Gävle Teater i den första låten ”Det är dags för dig att gå”. Efter nästa låt, ”Inte en spänn på fickan”, säger han plötsligt att nu börjar allvaret.

Nu blir han tvungen att spela låtar han inte tror att publiken vill höra, låtar från hans nya album.

Men publiken applåderar lika mycket åt ”Nog står jag ut med livet”, som Rolf Wikström kommenterar med att alternativet till att stå ut med livet, det svarta, är ännu värre.

Låten ”Jag älskar dig, jag saknar dig”, skrevs av en närstående till Rolf.

Det började med att Rolf fick ett sms som han blev väldigt glad över. När han läste det en gång till tänkte han, att det här är ju en låttext. Han bad kvinnan som skickade sms:et att skriva fortsättning på låten, och efter en stunds övertalning gjorde hon det. Det blev en vacker kärlekssång.

Under kvällens konsert framför han tunga blueslåtar från sina många album. Solona på gitarr gör att jag ryser ända in i själen. Hans gitarr talar till oss som sitter där och gungar med.

Rolf föddes den 5 april 1949. När han var 13 år förstod han att hans stamning skulle påverka och styra hela hans liv. Det var smärtsamt att komma till insikt om att han aldrig skulle kunna delta på lika villkor i livets stora kapplöpning.

Hur kompenserar man språket? Man använder kropp och hjärna. Först blev det fotboll, sedan musik.

Det fanns ingen skivspelare i det Wikströmska hemmet. Roffe fick låna en gitarr av en morbror. Han började ta ut melodier som han hört Shadows, Spotnicks eller Violents spela i radio. Det blev sologitarr direkt, att det gick att spela ackord kände denne autodidakt inte till.

I början av 70-talet blev han medlem i Slim’s Blues Gang där även Slim Notini och John Holm lirade. Rolf Wikström singeldebuterade 1971 under pseudonymen Cool Hambone.

Senare blev han en del den politiska bluesrockgruppen Löpande Bandet. Efter perioden med Löpande Bandet skivdebuterade han på riktigt under eget namn med ”Sjung Svenska Folk” där flera kända musiker från olika grupper medverkar.

Plattan innehåller en rad blues- och gitarrdominerade rocklåtar vilka markerade inledningen till en mångårig musikalisk karriär.

Genom åren har Rolf turnerat och spelat in med en rad olika musiker: Peter LeMarc, Plura, Lasse Tennander med flera. Sedan 1977 kompas han av den egna gruppen Hjärtslag.

Bandet består i dag av; Max Lorentz, klaviaturer, Tommy Cassemar, bas, Peter ”Korre” Korhonen, trummor.

Eva Åström

Mer läsning

Annons