Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rutin är ingen garanti när nykomlingar vill stå i fokus

/
  • Sonja Aldén tävlar för tredje gången.Räcker rutinen för att slå nykomlingarna?
  • Andreas Lundstedt deltar i Melodifestivalen för åttonde gången. Mot sig i Göteborg har han gott om nykomlingar.
  • David Lindgren är okänd i schlagersammanhang. Men han kan bli en dark horse.

När Melodifestivalens andra deltävling hålls i Göteborg står schlagerns slitvargar på scenen. Men rutin är ingen garanti. Förra veckan var det nykomlingarna som gick vidare.

Annons

För Andreas Lundstedt blir det åttonde gången. För Sonja Aldén tredje. De har lång erfarenhet av Melodifestivalen. Senast Andreas Lundstedt var med tävlade han med Alcazar och åkte ut i andra chansen. Men det var ett undantag. Fem av sju gånger har tagit sig till final, tre gånger har han slutat bland de tre bästa. Bäst har han lyckats som soloartist och toppnoteringen är från 1996 då han knep andraplatsen med ”Driver dagg faller regn”.

Sonja Aldén var en av låtskrivarna bakom ”Att älska dig”, som med Shirley Clamp bakom mikrofonen belönades med en fjärdeplats 2005. Tillsammans med Bobby Ljunggren skrev hon ”För att du finns” som hon tog sig till final 2007.

På pappret ska ingenting kunna hindra veteranerna, men i dag ser Melodifestivalen inte ut som för fem år sedan. Kanske kom vändningen 2008 när den osänkbara schlagerkryssaren Carola gick i sank med sångpartnern Andreas Johnson ombord.

De senaste åren har okända namn och artister som inte är direkt förknippade med tävlingen klarat sig bäst. Förra året gick segern till den unge Eric Saade, 2009 till den okända Anna Bergendahl och året dessförinnan till operasångerskan Malena Ernman.

Resultatet i årets första deltävling pekar på att trenden håller i sig. I lördags gick fjolårets kritikerfavorit Loreen direkt till final. Precis som Eric Saade deltar hon för andra gången, men har lyckats undvika schlagerstämpeln.

Direktkvalificerade blev också Dead By April. De minst sagt udda fåglarna Thorsten Flinck och Sean Banan tog sig till andra chansen.

Räkna inte ut Andreas Lundstedt och Sonja Aldén, men räkna med nykomlingarna. Ulrik Munther, Mimi Oh, Top Cats och David Lindgren debuterar. Och ingen av dem som spelar gammelschlager.

Mer läsning

Annons