Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tar du hand om skinnpajen

/
  • – Man behöver inte vara så noggrann, det räcker med lite smörjning och det blir en jätteskillnad, säger Mona Axelsson på Handelsboden när hon demonstrerar på en skinnväska.
  • Det är viktigt att ta hand om sin skinnjacka. Smörj in den innan du åker på festival så att skinnet håller sig torrt och smidigt.
  • ”Den klassiska rockfestivalsjackan”, enligt Mona Axelsson. En av hennes personliga favoriter som alltid funkar.

Ända sedan Judas Priest sjöng Hell bent for leather iförda nitar och tuffa skinnjackor har skinn varit synonymt med hårdrocken. Men hur ska hårdrockaren ta hand om sin uniform? Gefle Dagblad tog ett snack med en expert inför helgens festival.

Annons


– Det finns mycket motorcykelkläder här. Men det här är den klassiska rockfestivalsjackan tycker jag, den kör jag alltid, säger Mona Axelsson när hon stannat vid en skinnjacka med rött foder.
Vi är på Handelsboden där hon arbetar och i gångarna luktar det hårdrock. Några av besökarna som provar motorcykelkläder håller kanske inte med. Men med Getaway ock bara timmar bort är det svårt att inte tänka på snabba trummor och gnisslande gitarrer när man ser hyllmetrar fulla med skinnjackor.
För Mona Axelsson är det självklart att slänga på sig skinnjackan när hon ska på festival. Lika självklart är det att smörja in skinnjackan i vax. Det är a och o för rockare som vill ta hand om sin uniform menar hon.

– Gör det helst innan du åker på festival så att skinnet håller sig smidigt. Annars blir det torrt och när skinn är torrt suger det åt sig vätska och blir mycket blötare så fort det regnar, säger hon.
Väderprognoserna spår uppehåll och sol under helgen. En stor lättnad för alla campare. Men stilmässiga adepter till Judas Priest bör samtidigt tänka på att regnet ingalunda är det obehandlade skinnets största fiende. Det är solen.
– Vatten är faktiskt inte så farligt, det är bara att låta det torka. Men sol bleker skinn och torkar ut det så att det kan spricka, säger Mona Axelsson.

Skinn är ett ganska tåligt material och ett par dagar på festival kommer varken göra från eller till. Men låter man jackan eller byxan vara obehandlad för länge kan det sluta med att materialet spricker. Det är lätt att känna när det börjar bli fara och färde, om skinnet börjar torka blir det strävt och styvt. Därför är det bra att ta med en vaxburk på festivalen och smörja lite säger Mona Axelsson.
– Man behöver inte vara så noggrann, det räcker med lite smörjning och det blir en jätteskillnad.
Men för den som inte är lika förutseende som Mona Axelsson och har glömt vaxet, finns det andra vägar om det blir riktigt akut.
– Vax är såklart bäst, men matolja funkar om det skulle vara riktigt illa, säger hon.

Erik Bergström

Mer läsning

Annons