Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saade har mer att ge

/
  • I kväll gäller det. Ska en glädjerusig Eric Saade få svepa in sig i svenska flaggan efteråt?

Han har aldrig varit så nervös. Han har aldrig haft så roligt på scenen. Det är dags för final i schlager-EM och Eric Saade ökar tempot.

Annons

För ett schlagerfan var torsdagens semifinal en prövning. Sverige stod utanför final tills det tills det sista kvalificerade landet presenterades. När pulsen återgått till det normala var Eric Saade och hans svenska delegation omtumlade. Alla trodde att loppet var kört när det plötsligt stod klart att Sverige tagit sig till final.

– Jag tänkte att Europa gillar väl inte pop, det tänkte jag faktiskt, säger Eric Saade.

Sekunderna efter beskedet beskriver sångaren som en blackout.

– Då inser man att någon är på vår sida. Jag var extremt lättad förstås. Nu får jag fullfölja och kan göra det bästa av det här.

Svenskens väg till finalen har inte varit spikrak. Det krävdes långa förhandlingar för att få med den omskrivna exploderande glasburen till Düsseldorf. Väl på plats klarade tyskarna inte av tekniken och glasskivan sprängdes inte som den skulle. Den svenska delegationen har också fått kämpa hårt för att få rätt bilder av Saades dansnummer i tv-sändningen.

Under hela resan har Eric Saade försökt hålla sig lugn för att koncentrera sig på sin show. Framträdandet under semifinalen kallar han ”det roligaste i hela livet” och planen inför finalen är simpel.

– Det är bara att köra. Det var 70 procent i semifinalen, men det är alltid 100 procent i finalen, säger han.

Sverige går ut som nummer 7 i kvällens tävling, direkt efter irländska Jedward, som tillsammans med Frankrike är de hetaste favoriterna till att vinna hela schlager-EM. När startordningen lottades stod det mellan plats 7 och plats 20 för Sveriges del.

– Det är klart att det hade varit mycket bättre att få plats 20, det kan jag inte förneka. Jedward är otroligt bra, men ska man vinna måste man slå alla, säger Christer Björkman, som leder Sveriges delegation.

Eric Saade har gjort sig känd för sitt orubbliga självförtroende och låter sig inte skrämmas av ett färgglatt irländskt tvillingpar med håret på ända. ”Tandborstarna” är smeknamnet han valt åt sina motståndare.

– Jag antar att de här tandborstarna är farliga. Men jag bryr mig inte längre. Nu är vi i final, nu är det bara att köra, säger han.

Mer läsning

Annons