Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken Big Band & Krister Andersson

/

I en egenproducerad liveskiva har Sandviken Big Band använt melodier och arrangemang som klarinettstorheterna Artie Shaw och Benny Goodman hade på notställen.

Annons

Det var storsäljare under den vilda swingeran och fick många uppföljare. Deras klarinettspel var stilbildande där till exempel Shaw blev en viktig inspirationskälla för Putte Wickman och Buddy DeFranco.

När Sandvikenorkestern gör sitt närmande till den idag mer än 70-åriga repertoaren har man klarinettisten Krister Andersson som lanserad solist.
Ett mycket bra val som får de gamla melodierna att åter glänsa. Krister är en lysande solist som har få övermän i landet om ens någon.
I Bengt Hallbergs "Clarinet Swing" får Krister dela soloutrymmet med den hörvärde trumpetaren Joachim Tromark. Pianisten Thomas Jutterström och altsaxofonisten Patrik Engelbert är Kristers attraktiva solokolleger i Toots Thielemans "Bluesette". Tromark hörs även i Bobby Shews vackra ballad Blue. Andra mjukt inbjudande titlar är "Let´s Dance", "Blame It On My Youth" och dansvänliga "The Maid With The Flaccid Air" av Eddie Sauter. Shaws dramatiska signaturmelodi "Nightmare" ska också nämnas.
Att skivan avrundas med Goodmans signatur, Gordon Jenkins "Goodbye", är en passande avrundning på tillbakablicken i swingklarinettens sfär.
GÖRAN OLSON

Mer läsning

Annons