Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sångaren i Monkees dog av en hjärtattack

/
  • The Monkees. Från vänster Michael Nesmith, Peter Tork, Davy Jones och Micky Dolenz. Foto: Reuters
  • Davy Jones blev 66 år gammal. Här på en bild från 2009. Foto: Peter Kramer

Monkees-stjärnan Davy Jones avled på onsdagen, 66 år gammal. Nu sörjs han av de övriga i bandet och miljontals som minns bandet från 60-talet.

Annons

Davy Jones drabbades av en hjärtattack i hemstaden Indiantown i Florida. Trots att han snabbt fick läkarvård var återupplivningsförsöken förgäves och sångaren avled på sjukhuset i staden Stuart, skriver amerikanska medier.

När dödsbudet kom var det säkert många ur en viss generation som kände både sorg och en stor dos av nostalgi över en tid som flytt.

Innan vi lärde känna Take That, New Kids On The Block och The Osmonds fanns Monkees – ett ihopsatt pojkband innan begreppet ens var uppfunnet.

Framtagna för en amerikansk tv-serie, lanserade med hitlåt efter hitlåt skrivna av några av USA:s främsta låtskrivare och stjärnor för en generation ungdomar i slutet av 60-talet.

Monkees storhetstid varade bara i några år. Serien sändes bara i tre säsonger i USA, med premiär i svensk tv på påskafton 1967.

Som vanligt med pojkband var de knappast kritikerfavoriter under sin aktiva period, men Monkees status har omvärderats genom åren.

Med hitlåtar som Neil Diamonds ”I’m A Believer”, ”Daydream Believer”, ”Last Train To Clarksville” och signaturen ”Hey Hey, We’re The Monkees” är deras plats i pophistorien numera säkrad.

Medan de övriga i gruppen Micky Dolenz, Michael Nesmith och Peter Tork var amerikaner kom Davy Jones faktiskt från Manchester i England och hade varit skådespelare både i tv och i musikaler i hemlandet – men även jockey – innan han flyttade till USA.

Monkees hann ge ut nio album under sin storhetstid. I början av 70-talet fortsatte Davy Jones som soloartist. Monkees har återförenats med jämna mellanrum och turnerade häromåret.

Mikael Forsell/TT Spektra

Mer läsning

Annons