Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ser till att svensk populärmusik får eget museum

/
  • Utställningsproducent för musikmuseet på Djurgården i Stockholm är Bengt Palmers.
  • Jason ”Timbuktu” Diakité, Eva Dahlgren och Niklas Strömstedt sitter i styrelsen för stiftelsen bakom det ­planerade popmuseet i Stockholm.
  • Här på numera rivna Lindgårdens tomt på Djurgården i Stockholm ska det nya museet för svensk populärmusik ligga.

Ett svenskt Rock and Roll Hall of Fame? Det ska bli verklighet om ett år då ett nytt museum som ska rymma 400 artister ska stå klart på Djurgården i Stockholm, skriver Göteborgs-Posten.

Annons

– Jävlar, det är dags nu! Det är verkligen hög tid. I övriga världen finns det otaliga exempel på museum där populärmusiken står i fokus, till och med i Norge finns ett museum som heter Rockheim. Men det finns inget liknande i Sverige. Det ska vi ändra på nu, säger utställningsproducenten Bengt Palmers till tidningen.

Tanken är att museet ska inhysa alla artister som gjort ett avtryck i den svenska populärmusikens historia, från radions genomslag på 1920-talet fram till i dag. Dessutom har man planer på ett speciellt rum för där både levande och döda musiklegender får en speciellt plats. Tanken är också att nya legender ska väljas in varje år, vilket inte låter helt olikt det kända konceptet på anrika Rock and Roll Hall of Fame i Cleveland i USA.

Pengarna till satsningen kommer från en donation men vem som givit denna får Bengt Palmers inte avslöja. Museet kommer inte heller att vara vinstdrivande.

– Pengarna som vi drar in kommer att slussas ut i form av stipendier, säger Bengt Palmers till G-P.

I museet kommer man även anordna workshops och andra utbildningsaktiviteter. I ledningen för museet återfinns förutom Palmers även Fotografiska museets förra vd Charlotte Wiking. Bakom initiativet står stiftelsen Svenska musikskattens hus och i styrelsen sitter bland andra Eva Dahlgren, Niklas Strömstedt och Jason ”Timbuktu” Diakité, skriver Dagens Nyheter.

Tisdagen den 15 maj anordnas en presskonferens för att presentera planerna närmare.

Henrik Larsson/TT Spektra

Mer läsning

Annons