Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönt strängaspel tände publiken

/

Annons

Onsdagens Body & Soul-konsert i Folkets Hus blev precis den höjdare som publiken, stor sådan, hade förväntat sig. Hårdsvängande pianisten Claes Crona har den goda vanan att alltid presentera jazzakter där den rytmiska intensiteten snabbt får publiken i gungning. Det är svängig jazz klubbmedlemmarna suckar efter – här fick de sitt lystmäte stillat. I konserthuset för knappt två veckor sedan hade Claes tre ypperliga klarinettister i fronten. Den här kvällen var det gitarristen Andreas Öberg och sångerskan Lisa (Lovbrand) som låg i framkant.

Effektivt triggades de av Claes trio med Malmöbaserade basisten Kristian Lind och trumslagaren Robert Izik från Stockholm.

Andreas är en av den svenska jazzens intressantaste strängaspelare med en imponerande bredd – från Django Reinhardt-stuk och stilmässigt flera decennier fram i tiden. I motsats till många inhemska gitarrister levererade Andreas smakfulla solon fria från formula 1-race vilket kändes befriande.

Ackordspelet var verkligen läckert och visade konstnärlig mognad. Paralleller till Wes Montgomery ligger nära till hands. Med skönt sound sattes färg på ”Just The Way You Are” och hans hypersnabba fingrar gav den slitna ” Sweet Georgia Brown” – ”Svettiga Georg” kallad en rejäl avvridning.

Den för många totalt okända Lisa, som den unga Doroteatjejen föredrar att kallas, visade sig vara en talangfull sångerska med profil. Stämningsfulla tolkningar gjordes av örhängen som George Gershwins ”Embraceable You” och Victor Youngs ” When I Fall In Love”.

Tjejen är helt enkelt utrustad med en subtil smakkänsla som direkt öppnade hjärtat hos publiken. Claes pianospel var mycket övertygande – det hörs att hans fingrar hålls i trim genom konstant turnerande. Såväl solistiskt som följsam ackompanjatör förgyllde han konserten.

Basisten Kristian Lind var en ny bekantskap som var mycket hörvärd både som time-keeper och solist. Samspelet med trumslagaren Roberto Ikiz gav solisterna en effektiv studsbräda. I ” Sweet Georgia Brown” visade de sin höga klass.

Slutfacit, en lyckad kväll där det bekräftades att bjuder man på professionella musiker då kommer också publiken. Jag hoppas att klubben fortsätter på den vägen.

Göran Olson

Mer läsning

Annons