Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skutskärs Beatles tillbaka

/
  • Sören Ahlström säger att bandet låter lika bra nu som på 60-talet.Halifax Team i replokalen inför ­Hemvändardagen 2008.
  • Halifax Team när det begav sig. Från vänster: Leif Andersson – bas, Sören Ahlström – saxofon , Sten Georg Alsne – gitarr.Martin Eden Band.Black Harbour Band.

De har stått på samma scen som Jimi Hendrix, The Kinks och John Mayall’s Bluesbreakers.

Annons

Under 60-talet turnerade de i folkparker runt om i Sverige. I år är det 45 år sedan Skutskärsbandet Halifax Team bildades vilket innebär jubileumskonsert på Holmarnas Folkets Park i Skutskär i morgon kväll. Bandets saxofonist, Sören Ahlström, lovar att det låter lika bra nu som då även om åldern tagit ut sin rätt.

– Det går mycket saktare nu. Viljan finns där men sen ska signalerna ut till fingerspetsarna som ska reagera. Det gäller att omvandla signalerna man får till det på greppbrädan eller på blåsinstrumentet. Men ingen kommer höra någon skillnad, säger Sören.

Halifax Team gjorde sin första spelning i Rotskärsskolans aula 1966 och därefter följde spelningar på ungdomsgårdar, skoldanser, IOGT-tillställningar och bröllop. Ryktet om bandets kunnande spred sig till och med till Stockholm vilket öppnade för klubbspelningar, turnéer i folkparkerna och Sveriges Radios omåttligt populära popbandstävling där finalen avgjordes på Skansen 1968. Året efter upplöstes dock bandet.

– Vi har egentligen aldrig slutat, utan bara haft ett längre uppehåll. Men vi fick väl lite storhetsvansinne då. Det låter hårt men vi ville ju utvecklas naturligtvis och började kanske ge oss på lite för svåra grejer. Vi började titta på om vi skulle ta in någon mer i bandet som kunde tillföra något annat. Vi började spela någon slags jazzpop som vi inte mäktade med, berättar Sören.

Under sina år tillsammans så hann man dock uppleva och träffa många odödliga popstjärnor som många av oss andra bara kan drömma om. Men Sören menar att han som ung inte riktigt uppskattade den värld han befann sig mitt i under 60-talet.

– Man fattade ju inte då vilka de var. Man var så uppe i sig själv och trodde att man själv var en popstjärna. Vi tyckte att de skulle vara glada som fick spela med oss. Man befann sig i en annan värld. Sen efteråt insåg man att man kanske skulle tagit med sig autografblock.

Under 60-talet hände så mycket inom populärkulturen, vad tycker du var så speciellt med den tiden?

– Oj, det är en stor fråga. Det var inte så pretentiöst och man tog dagen lite som den kom. Det var inte så svårt att leva då, det var inte lika mycket krav. Inte bara för att jag var ung då, men det hände så mycket inom popvärlden. Några av de som slog igenom då har givit spår i musikhistorien för alltid. Det finns många artister som lever kvar än i dag som fortfarande präglar populärmusiken. Att man fick vara med då är ju en ynnest. Då tänkte man inte så, men nu tycker man det.

Mer läsning

Annons