Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solodebut för Love

/
 • ”Man kanske gör det svårt för lyssnaren ibland, men jag vill att det ska finnas en tomt blad för egna idéer”, säger Love Antell, som är aktuell med sitt första soloalbum ”Gatorna tillhör oss”.                    Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Alltid politik men aldrig pekpinnar. Det är receptet när Florence Valentins frontman Love Antell släpper soloskivan ”Gatorna tillhör oss”.

– Jag är inte intresserad av att bli någon Jesus, säger sångaren.

Annons

Kniven i höger hand, och man skär så, utan att skopa upp maten på gaffeln.

– Ja, piggarna nedåt, självklart, säger Love Antell.

Den hyllade låtskrivaren och sångaren från Florence Valentin har bordsskick. Han lånar metaforen kniv och gaffel av krönikören Lena Andersson för att göra en poäng om sin syn på politik, och hur hans egen musik förhåller sig till politiken.

– I en borgerlig uppfostran lär man sig att äta snyggt medan arbetarklassen slafsar i sig, och Lena Andersson såg ingen mening i att slafsa. Det tycker jag var mitt i prick, det finns så mycket klasstillhörighet i vissa politiska frågor som gör att man inte ser saker för vad de är.

Om Love Antell säger man gärna att han är just ”politisk”. När det adjektivet används om en popartist översätts det nästan per automatik till socialistisk, eller i alla fall lite klädsamt vänster.

Han är vänster, ”så klart”, men vänder sig mot det enkla och endimensionella. Det finns goda idéer till höger om blockpolitikens mittlinje, det finns många bottnar i allt.

Love Antell pratar gärna om sin musik i termer av politik, men han undviker pekpinnar till varje pris. Metoden är en annan:

– Jag skulle vilja att vissa bilder som jag målar upp etsar sig fast i hjärnan. Att man får syn på någonting genom mina texter. Det kan vara allt från ”truckar med kokain som kör fram på en väg av gravar” till ”en Ikea-kvart med snorungar som snortar på en trip till Hassela”. Det är en bra bild, den räcker, om sedan folk blir intresserade av att engagera sig i samhället eller förändra något är upp till dem själva.

Vad är det för fel på pekpinnar?

– Det är en bra fråga. Det är alltid så negativt kring pekpinnar, men jag läste en sak av Lennart Hellsing som skrev att ”konst som försöker vara pedagogisk är dålig konst, men all bra konst är pedagogisk”. Jag gillar det, man kan säga mycket mellan raderna.

Den som har lyssnat på Florence Valentin känner igen sig i ”Gatorna tillhör oss”, hans första album under eget namn.

Många av låtarna har funnits länge och fyra av musikerna från det gamla bandet har medverkat vid inspelningen.

Ändå menar Love Antell att skivan inte hade kunnat bli till med Florence Valentin.

– Nej, det hade inte gått. Att ha ett band är något av det finaste som finns, men band upplöses och det har att göra med att bandet till slut inte är lika viktigt för alla medlemmar. Jag ville göra något som var viktigt för mig.

– Även om jag är mer intresserad av att skriva om vad jag ser än om mig själv så tror jag att det hörs i låtarna, de handlar lite mer om mig, säger han.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons