Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnor utan att det var meningen

/

Det hela började med en instruktionsvideo till de andra tjejerna i ensemblen. Nu är Erato nominerad för en Grammis.

Annons

– Det känns lite grand som, vad gör vi här egentligen? säger Ebba Andersson, 26, som kommer från Gävle.

– Vi skulle uppträda på en studentfest och gjorde en video för att visa de andra tjejerna hur vi skulle göra, fortsätter hon.

Deras blogg hade kanske 200 ”likes” innan, det var nästan bara familj och vänner, berättar hon. Men snart accelererade besökarsiffrorna och klippet hamnade i You Tube-träsket. Efter ungefär ett halvår har de över 1,5 miljoner klick.

Gruppen startade på skoj eftersom det inte fanns någon liknande i Uppsala. De gillade att sjunga och hade ingen tanke på att göra sångkarriär. Tack vare instruktionsvideon till de övriga sju tjejerna i Stockholms Nations Erato är Ebba, Amanda och Petra nu Grammisnominerade i kategorin ”Årets innovatör” tillsammans med Avicii, Veronica Maggio, Looptroop Rockers och Deportees. I december förra året släppte de också en singel.

– Det känns helknäppt. Speciellt när man ser de andra namnen, de är ju tunga artister som Veronica Maggio till exempel. Samtidigt är det ju så klart roligt också.

Ebba flyttade efter tonåren från Gävle för att studera till språkvetare i Uppsala. I dag arbetar hon som språkkonsult, samtidigt som hon håller på att ta masterexamen i svenska.

– Vi har inte tjänat pengar på den här uppmärksamheten, men vi har haft jätteroligt, säger Ebba som inte har några planer på att satsa på musiken.

– Jag vill hålla på med det jag gör, språket, och har aldrig haft någon dröm om att bli artist. Men jag kommer nog alltid att hålla på med musik vid sidan av jobbet.

Ebba Andersson är uppväxt i Strömsbro och gick på Borgarskolan. Hon tycker att hon gjort sitt i Gävle och kommer inte att flytta tillbaka.

– Det var kul så länge det varade, säger hon

På Eratos blogg står det att det var Ebba som brände ner Gävlebocken i julas. Hon vill inte bekräfta om uppgifterna stämmer.

– Vi låter läsarna få sväva i ovisshet, skrattar hon.

Mer läsning

Annons