Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbandsmöte i publikens smak

/

Att storbandsjazz modell hederlig swing och lite modernare sådan ligger det medelålders jazzfolket nära är lätt att konstatera. Sandviken Big Band var ett utmärkt exempel på detta när de öppnade den nya säsongen hos Gävle JazzClub.

Annons

Det stora bandet hade vid det här besöket placerats uti Restaurang Gourmet Blå. Det var ett lyckat drag där ommöblering förvandlade lokalen till en kokande gryta när ledaren Åke Björänge stampade in sina mannar. Swingstilen är orkesterns varumärke och det skall den vara trogen. Bandet har stor precision i ensemblespelet och den rytmiska dynamiken var verkligen på topp.

Kompet med pianisten Thomas Jutterström, gitarristen Göran Berenqreutz, basisten Rasmus Diamant och trumslagaren Rolf Andersson var guld värt den här kvällen när det maffiga bandet med leadtrumpetaren Mats Siggstedt gick till attack.

Dessutom gjorde de ett mycket lyhört jobb under solisternas broderade utflykter.

Att engagera Krister Andersson som solist var ett bra drag. Han är en excellent rörblåsare oavsett om han har klarinetten eller tenorsaxen i nävarna. Han har få motsvarigheter inom svensk jazz framför allt inte när den svarta pipan ljuder.

Och så den ljuder! Han är ingen swingmusiker utan ligger stilistiskt några decennier längre fram i tiden på samma breddgrad som under den vitaliserande hardboperan. Goodmanklassikern Stealin´ Apple inledde klarinettavdelningen och den vackra sällan spelade balladen Blame It On My Youth, som Dexter Gordon smekte fram på sin tid visade Kristers lyriska sida. Tenorsaxen kom till heders bland annat i StanKentontrumpetaren Ray Wetzels Intermission Riff.

Storbandet var verkligen på hugget kvällen igenom. Kända storbandsnummer stod som spön i backen. I mosaiken fanns Four Brothers, Caravan, A Night In Tunisia, April In Paris, The Big Dipper, ´S Wonderful och Corner Pocket. Det gav utrymme för bra solon från trombonisten Per Haglind, trumpetaren Joachim Tromark som gjorde en stark insats i A Night In Tunisia. Adam Dahlbergs altsax fräste till i Caravan i ett arrangemang av Johnny Johansson som var ganska långt från Ellingtons tappning. Gitarristen Göran Berencreutz fick glänsa i den andra avdelningen av konserten. Det gjorde också Thomas Jutterström i sin egen Bebop Calypso och inte bara där.

Det var mycket att glädja sig åt i det här mötet med Sandviken Big Band. Glädjande var också den stora publik som hade mött upp.

Göran Olson

Mer läsning

Annons